Sposób przygotowania:
Ciasto z rabarbarem i jabłkami
Oddzielić białka od żółtek.
Białka odłożyć do lodówki, natomiast żółtka połączyć z masłem ,cukrem pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli oraz mąką wymieszaną z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki zagnieść na gładką, jednolitą masę.
Uformować kulę, zwinąć w folię i włożyć na 40 minut do lodówki.
Rabarbar opłukać, oczyścić z końcówek i pokroić w kawałki 1- 1,5 cm.
Do pokrojonego rabarbaru dodać, obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka dodać cynamon oraz cukier.
Wymieszać i zostawić na 15 minut.
W między czasie tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem.
Owoce odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć na cieście.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodawać cukier.
Pianę rozłożyć na owocach.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut.
Pod koniec pieczenia ciasto posypać kawałkami migdałów.
Po wyjęciu ciasto wystudzić.
Białka odłożyć do lodówki, natomiast żółtka połączyć z masłem ,cukrem pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli oraz mąką wymieszaną z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki zagnieść na gładką, jednolitą masę.
Uformować kulę, zwinąć w folię i włożyć na 40 minut do lodówki.
Rabarbar opłukać, oczyścić z końcówek i pokroić w kawałki 1- 1,5 cm.
Do pokrojonego rabarbaru dodać, obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka dodać cynamon oraz cukier.
Wymieszać i zostawić na 15 minut.
W między czasie tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem.
Owoce odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć na cieście.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodawać cukier.
Pianę rozłożyć na owocach.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut.
Pod koniec pieczenia ciasto posypać kawałkami migdałów.
Po wyjęciu ciasto wystudzić.
gusia1000