BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1225]

Ciasto z rabarbarem i jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto które dzisiaj polecam to połączenia rabarbaru i jabłek. Ciasto smaczne i wilgotne, zaskoczyło pysznym smakiem moich bliskich.

Ciasto z rabarbarem i jabłkami  Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Ciasto z rabarbarem i jabłkami

 

  • ciasto;
  • mąka 200 g,
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • masło 200 g,
  • żółtka 2,
  • cukier puder 3/4 szkl,
  • cukier waniliowy,
  • sól szczypta,

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem i jabłkami
Oddzielić białka od żółtek.

Białka odłożyć do lodówki, natomiast żółtka połączyć z masłem ,cukrem pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli oraz mąką wymieszaną z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki zagnieść na gładką, jednolitą masę.

Uformować kulę, zwinąć w folię i włożyć na 40 minut do lodówki.

Rabarbar opłukać, oczyścić z końcówek i pokroić w kawałki 1- 1,5 cm.

Do pokrojonego rabarbaru dodać, obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka dodać cynamon oraz cukier.

Wymieszać i zostawić na 15 minut.

W między czasie tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem.

Owoce odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć na cieście.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodawać cukier.

Pianę rozłożyć na owocach. 

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut.

Pod koniec pieczenia ciasto posypać kawałkami migdałów.

Po wyjęciu ciasto wystudzić.
Ciasto z rabarbarem i jabłkami
Ciasto po upieczeniu, wystudzeniu gotowe do porcjowania
Ciasto z rabarbarem i jabłkami
Składniki zagnieść na gładkie jednolite ciasto
Ciasto z rabarbarem i jabłkami
Uformować kulę, zwinąć w folię i włożyć na do lodówki
Ciasto z rabarbarem i jabłkami
Rabarbar po oczyszczeniu pokroić w kawałki 1 - 1,5 cm
Ciasto z rabarbarem i jabłkami
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, połączyć z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem i jabłkami
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem,na ciasto rozłożyć odciśnięte z nadmiaru soku owoce
Ciasto z rabarbarem i jabłkami
białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,cały czas ubijając dodawać cukier
Ciasto z rabarbarem i jabłkami
Ubitą pianę rozłożyć na owocach
Ciasto z rabarbarem i jabłkami
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 - 60 minut