Sposób przygotowania:
tort urodzinowy
czas przygotowania z gotowym biszkoptem− ok 1godz.
czas schładzania− nie mniej niż 2 godziny
W zależności od jakości biszkopta− czy jest dośc wilgotny czy suchy− można go lekko nasączyc syropem z cukru i wody(łyżka cukru na 1/4 szkl. wody). Osobiście nie lubię mokrego ciasta− śmietana i tak dostatecznie zwilży. Proponuję za pierwszym razem nie zwilżac.
Zagotowac 300 ml wody, wsypac obie galaretki i wymieszac. Odstawic do ostudzenia.
Do śmietany potrzebna jest duża miska. Wlac śmietanę, wsypywac zagęszczazce kolejno podczas ubijania, dodac pół opakowania cukru waniliowego i 2 łyżki cukru pudru. Po ubiciu sprawdzic słodycz śmietany. Wg uznania można dodac więcej cukru wanilowego lub cukru pudru, trzeba jednak pamietac że dodana będzie galaretka i owoce co osłodzi śmietanę dodatkowo. Odstawic do lodówki.
Gdy galaretka będzie już zimna i zacznie gęstniec wyjąc smietanę i podzielic w osobnych miskach na 3 części. 1 miskę dalej schładzamy.Do drugiej miski dodajemy powoli galaretkę i mieszamy. Masa nie musi byc dokładnie wymieszana i nie może byc rzadka ! "Na oko" wychodzi około 1 szklanka galaretki, niekiedy mniej.Pozostałą galaretkę wstawic do lodówki do zagęszczenia.
1 szklankę malin mrożonych zmiksowac blenderem− dodac do śmietany z galaretką, wymieszac delikatnie. Odstawic do lodówki. Masa będzie dośc szybko gęstniała więc trzeba ją pilnowac.
1 szklankę malin mrozonych dodac do czystej smietany− wymieszac.Odstawic do lodówki.
Przygotowac 1 krążek biszkoptowy.Wyłozyc masę śmietanową z galaretką i zmiksowanymi malinami. Ułozyc kolejną warstwę biszkoptową i rozłożyc masę ze śmietaną z malinami. Ułozyc 3 biszkopt. Lekko docisnąc, wyrównac. Pozostałą śmietaną (miska 3) smarujemy wierzch i brzegi. Wierzch powinien zawierac grubszą warstwę śmietany. Pozostawic sobie około 2 łyżek śmietany.
Czas na dekorację :) wg uznania :)
dokoracja ze zdjęcia:
Do 2 łyżek śmietany dodac kakao i wymieszac. Włozyc do szprycy lub rękawa foliowego, użyc dekoracyjnej końcówki. Z pozostałych malin (lub jeżyn jak na zdjęciu) zrobic dekorację. Dodatkowo do dekoracji użyc pocietej galaretki w postaci kryształkow . Udekorowac śmietaną ze szprycy. Wstawic do lodówki.
Przygotowac polewę czekoladową. Osobiscie zawsze używam gotowej. Na schłodzonym torcie zrobic dodatkowe delikatne dekoracje z polewy.
Wstawic do lodówki.
Do spożycia gotowy po 2 godzinach chociaż najlepszy jest na drugi dzien. Kto by jednak czekał ;)
Zyczę smacznego :)
czas schładzania− nie mniej niż 2 godziny
W zależności od jakości biszkopta− czy jest dośc wilgotny czy suchy− można go lekko nasączyc syropem z cukru i wody(łyżka cukru na 1/4 szkl. wody). Osobiście nie lubię mokrego ciasta− śmietana i tak dostatecznie zwilży. Proponuję za pierwszym razem nie zwilżac.
Zagotowac 300 ml wody, wsypac obie galaretki i wymieszac. Odstawic do ostudzenia.
Do śmietany potrzebna jest duża miska. Wlac śmietanę, wsypywac zagęszczazce kolejno podczas ubijania, dodac pół opakowania cukru waniliowego i 2 łyżki cukru pudru. Po ubiciu sprawdzic słodycz śmietany. Wg uznania można dodac więcej cukru wanilowego lub cukru pudru, trzeba jednak pamietac że dodana będzie galaretka i owoce co osłodzi śmietanę dodatkowo. Odstawic do lodówki.
Gdy galaretka będzie już zimna i zacznie gęstniec wyjąc smietanę i podzielic w osobnych miskach na 3 części. 1 miskę dalej schładzamy.Do drugiej miski dodajemy powoli galaretkę i mieszamy. Masa nie musi byc dokładnie wymieszana i nie może byc rzadka ! "Na oko" wychodzi około 1 szklanka galaretki, niekiedy mniej.Pozostałą galaretkę wstawic do lodówki do zagęszczenia.
1 szklankę malin mrożonych zmiksowac blenderem− dodac do śmietany z galaretką, wymieszac delikatnie. Odstawic do lodówki. Masa będzie dośc szybko gęstniała więc trzeba ją pilnowac.
1 szklankę malin mrozonych dodac do czystej smietany− wymieszac.Odstawic do lodówki.
Przygotowac 1 krążek biszkoptowy.Wyłozyc masę śmietanową z galaretką i zmiksowanymi malinami. Ułozyc kolejną warstwę biszkoptową i rozłożyc masę ze śmietaną z malinami. Ułozyc 3 biszkopt. Lekko docisnąc, wyrównac. Pozostałą śmietaną (miska 3) smarujemy wierzch i brzegi. Wierzch powinien zawierac grubszą warstwę śmietany. Pozostawic sobie około 2 łyżek śmietany.
Czas na dekorację :) wg uznania :)
dokoracja ze zdjęcia:
Do 2 łyżek śmietany dodac kakao i wymieszac. Włozyc do szprycy lub rękawa foliowego, użyc dekoracyjnej końcówki. Z pozostałych malin (lub jeżyn jak na zdjęciu) zrobic dekorację. Dodatkowo do dekoracji użyc pocietej galaretki w postaci kryształkow . Udekorowac śmietaną ze szprycy. Wstawic do lodówki.
Przygotowac polewę czekoladową. Osobiscie zawsze używam gotowej. Na schłodzonym torcie zrobic dodatkowe delikatne dekoracje z polewy.
Wstawic do lodówki.
Do spożycia gotowy po 2 godzinach chociaż najlepszy jest na drugi dzien. Kto by jednak czekał ;)
Zyczę smacznego :)