krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

tort urodzinowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre polecam wszystkim

tort urodzinowy

Składniki:

tort urodzinowy

 

 

  • 1 biszkopt kakaowy (kupny 3 warstwy lub własny wg uznania)
  • 1 litr śmietany do ciast i deserów
  • 2 galaretki malinowe WINIARY
  • MROŻONE ! maliny ( 2 szklanki)
  • 4 opakowania zagęszczacza do śmietany
  • 1 łyżeczka kakao
  • polewa czekoladowa kupna lub własna wg uznania
  • 1 Cukier waniliowy Winiary
  • 2-3 łyżki stołowe cukru pudru
  • jeżyny lub maliny do dekoracji, świeże lub rozmrożone

Sposób przygotowania:

tort urodzinowy
czas przygotowania z gotowym biszkoptem− ok 1godz.
czas schładzania− nie mniej niż 2 godziny

W zależności od jakości biszkopta− czy jest dośc wilgotny czy suchy− można go lekko nasączyc syropem z cukru i wody(łyżka cukru na 1/4 szkl. wody). Osobiście nie lubię mokrego ciasta− śmietana i tak dostatecznie zwilży. Proponuję za pierwszym razem nie zwilżac.

Zagotowac 300 ml wody, wsypac obie galaretki i wymieszac. Odstawic do ostudzenia.

Do śmietany potrzebna jest duża miska. Wlac śmietanę, wsypywac zagęszczazce kolejno podczas ubijania, dodac pół opakowania cukru waniliowego i 2 łyżki cukru pudru. Po ubiciu sprawdzic słodycz śmietany. Wg uznania można dodac więcej cukru wanilowego lub cukru pudru, trzeba jednak pamietac że dodana będzie galaretka i owoce co osłodzi śmietanę dodatkowo. Odstawic do lodówki.

Gdy galaretka będzie już zimna i zacznie gęstniec wyjąc smietanę i podzielic w osobnych miskach na 3 części. 1 miskę dalej schładzamy.Do drugiej miski dodajemy powoli galaretkę i mieszamy. Masa nie musi byc dokładnie wymieszana i nie może byc rzadka ! "Na oko" wychodzi około 1 szklanka galaretki, niekiedy mniej.Pozostałą galaretkę wstawic do lodówki do zagęszczenia.

1 szklankę malin mrożonych zmiksowac blenderem− dodac do śmietany z galaretką, wymieszac delikatnie. Odstawic do lodówki. Masa będzie dośc szybko gęstniała więc trzeba ją pilnowac.

1 szklankę malin mrozonych dodac do czystej smietany− wymieszac.Odstawic do lodówki.

Przygotowac 1 krążek biszkoptowy.Wyłozyc masę śmietanową z galaretką i zmiksowanymi malinami. Ułozyc kolejną warstwę biszkoptową i rozłożyc masę ze śmietaną z malinami. Ułozyc 3 biszkopt. Lekko docisnąc, wyrównac. Pozostałą śmietaną (miska 3) smarujemy wierzch i brzegi. Wierzch powinien zawierac grubszą warstwę śmietany. Pozostawic sobie około 2 łyżek śmietany.

Czas na dekorację :) wg uznania :)

dokoracja ze zdjęcia:

Do 2 łyżek śmietany dodac kakao i wymieszac. Włozyc do szprycy lub rękawa foliowego, użyc dekoracyjnej końcówki. Z pozostałych malin (lub jeżyn jak na zdjęciu) zrobic dekorację. Dodatkowo do dekoracji użyc pocietej galaretki w postaci kryształkow . Udekorowac śmietaną ze szprycy. Wstawic do lodówki.

Przygotowac polewę czekoladową. Osobiscie zawsze używam gotowej. Na schłodzonym torcie zrobic dodatkowe delikatne dekoracje z polewy.

Wstawic do lodówki.

Do spożycia gotowy po 2 godzinach chociaż najlepszy jest na drugi dzien. Kto by jednak czekał ;)

Zyczę smacznego :)