gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1316]

Tort urodzinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tort ten zrobiłam na urodziny moich dzieci - jest pyszny i smakował całej mojej rodzinie. Polecam jest łatwy w przygotowaniu.

Tort urodzinowy

Składniki:

Tort urodzinowy

BISZKOPT

Masa śmietanowa

Bita śmietana

  • 260 ml śmietanki kremówki
  • 1,5 opakowania śmietan fixu
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • DO DEKORACJI:
  • żelki malinki
  • różowa posypka

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy cukier i żółtka i dalej miksujemy, aż masa będzie puszysta. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mieszamy łyżką do połączenia się składników.

Masę wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.

Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na trzy części.

Masa śmietanowa: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki (które wcześnie rozmrażamy) miksujemy blenderem na mus., miksując dodajemy do nich rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę.

Mus truskawkowy wlewamy do ubitej śmietany miksując ją mikserem. Połowę masy wykładamy na jeden biszkopt, przykrywamy drugim, rozsmarowujemy resztę masy, przykrywamy trzecim biszkoptem i wkładamy na godzinę do lodówki.

Bita śmietana: Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Śmietaną smarujemy wierzch i boki toru, trochę odkładamy do dekoracji.

Tort dekorujemy malinami - żelki, resztą bitej śmietany i różową posypką.