Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy cukier i żółtka i dalej miksujemy, aż masa będzie puszysta. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mieszamy łyżką do połączenia się składników.
Masę wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na trzy części.
Masa śmietanowa: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki (które wcześnie rozmrażamy) miksujemy blenderem na mus., miksując dodajemy do nich rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę.
Mus truskawkowy wlewamy do ubitej śmietany miksując ją mikserem. Połowę masy wykładamy na jeden biszkopt, przykrywamy drugim, rozsmarowujemy resztę masy, przykrywamy trzecim biszkoptem i wkładamy na godzinę do lodówki.
Bita śmietana: Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Śmietaną smarujemy wierzch i boki toru, trochę odkładamy do dekoracji.
Tort dekorujemy malinami - żelki, resztą bitej śmietany i różową posypką.
Masę wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
Studzimy. Zimny biszkopt przekrawamy na trzy części.
Masa śmietanowa: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki (które wcześnie rozmrażamy) miksujemy blenderem na mus., miksując dodajemy do nich rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę.
Mus truskawkowy wlewamy do ubitej śmietany miksując ją mikserem. Połowę masy wykładamy na jeden biszkopt, przykrywamy drugim, rozsmarowujemy resztę masy, przykrywamy trzecim biszkoptem i wkładamy na godzinę do lodówki.
Bita śmietana: Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Śmietaną smarujemy wierzch i boki toru, trochę odkładamy do dekoracji.
Tort dekorujemy malinami - żelki, resztą bitej śmietany i różową posypką.