lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tort urodzinowy 5

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tort wyszedł jak zwykle bardzo smaczny akurat wczoraj miałam urodziny :)

Tort urodzinowy 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort urodzinowy 5

 

  • 5 jaj
  • 150 gram maki tortowe
  • cukier 150 gram
  • proszek do pieczenia szczypta
  • margaryna 1 łyżka rozpuszczona
  • krem:
  • śmietana 800 gram30%
  • 2 kremy do śmietany malinowe
  • czekolada 100 gram starta na wiórka
  • serduszka czekoladowe białe i ciemne do dekoracji
  • Poncz:
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 150 gram napoleona
  • cukier 3 łyżki
  • sok z cytryn jednej całej .

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy 5
Miksujemy jaja na puch z cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia z mąką przesianą , a na końcu tłuszcz . Delikatnie mieszamy i przelewamy do okrągłej dużej formy pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Ostudzony biszkopt kroimy na trzy krążki .Każdy nasączamy ponczem na pierwszy spód kładziemy dżem porzeczkowy i powidła śliwkowe i na to śmietanę z kremem malinowym i przykrywamy następnym krążkiem nasączonym ponczem i znowu śmietana całość i boki smarujemy śmietaną. Obsypujemy tort boki starta czekolada i ozdabiamy serduszkami białymi . Na wierzch tortu kładziemy serduszka ciemne .
Tort urodzinowy 5
formę okrągłą wykładamy papierem do pieczenia
Tort urodzinowy 5
Ciasto pzrelewamy do formy i wsatwiamy do pieca na 25 minut w 170 stopniach
Tort urodzinowy 5
Nasączam paczem każdy krążek i naklladam dzem powidla na to smietane z kremem malinowym i każdy krążek robie tak samo
Tort urodzinowy 5
Obsypuje tort starta czekolada na około boki tortu a potem dekoruje serduszkami z zcekolady