mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Tort urodzinowy Mariel

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 500
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny tort śmietankowo-truskawkowy, nie jest ani za słodki ani za mdły w sam raz na rodzinne uroczystości

Tort urodzinowy Mariel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort urodzinowy Mariel

 

  • Biszkopt kakaowy;
  • 3 szt. jajka
  • 150 gram mąki
  • 150 gram cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kopiasta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • Biszkopt jasny:
  • 3 szt. jajka
  • 150 gram mąki
  • 150 gram cukru
  • 1 łyżeczka kopiasta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • Masa do przełożenia tortu:
  • 1/2l śmietany 30%
  • 500gram truskawki mrożone
  • 2 galaretki truskawkowe
  • dekoracja:
  • 1/2l śmietany kremówki
  • fix do śmietany
  • 2 łyżki cukier
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

 

 

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy Mariel
Przygotować dwa biszkopty jeden normalny, a drugi z dodatkiem kakao. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną, a następnie posypać bułką tartą. Piekarni nagrzać do 180 stopni. Biszkopt kakaowy: Jajka dokładnie umyć Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodać żółtka, dokładnie wymieszać , cukier , kolejno dodawać mąkę , proszek do pieczenia i wodę na końcu dodać kakao. Dobrze wymieszane ciasto wylać na wcześniej przygotowaną tortownicę. Piec w piekarniku około 20- 25 minut. Tak samo należy przygotować drugi biszkopt z tym ,że nie dodawać kakao. Ciasta zostawić do wystygnięcia. Zimne przekroić na połowę tak by powstały cztery płaty. Ja by trochę urozmaicić dodatkowo wycięłam koło w biszkoptach , a następnie powymieniałam je se sobą , tak że białe kółko trafiło do ciemnego i biszkoptu i odwrotnie. Będzie widoczne to na zdjęciach. Masa: Truskawki mrożone drobno pokroić Galaretki rozpuścić w 1/2l wody i dodać do nich truskawki, skróci to proces ich stygnięcia. Następnie ubić śmietanę , dodać galaretki oczywiście zimne i dokładnie wymieszać .Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i w niej formować tort.Każdy z płatów przełożyć masą , następnie odłożyć do zastygnięcia na jakieś pół godziny. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem fixu , cukru i cukru wanilinowego.Przystąpić do dekoracji tortu. Moja propozycja to przeplatany koszyczek z ozdobą z żywych margaretek.
Tort urodzinowy Mariel
po ostygnięciu biszkopty przekrawamy na pół
Tort urodzinowy Mariel
do galaretek dodajemy drobno pokrojone truskawki
Tort urodzinowy Mariel
w tortownicy wyłożonej folią układay płaty biszkopta przekładając go masą
Tort urodzinowy Mariel
dekoracja torta to prosty do zrobienia koszyczek