Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy Mariel
Przygotować dwa biszkopty jeden normalny, a drugi z dodatkiem kakao. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną, a następnie posypać bułką tartą. Piekarni nagrzać do 180 stopni. Biszkopt kakaowy: Jajka dokładnie umyć Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodać żółtka, dokładnie wymieszać , cukier , kolejno dodawać mąkę , proszek do pieczenia i wodę na końcu dodać kakao. Dobrze wymieszane ciasto wylać na wcześniej przygotowaną tortownicę. Piec w piekarniku około 20- 25 minut. Tak samo należy przygotować drugi biszkopt z tym ,że nie dodawać kakao. Ciasta zostawić do wystygnięcia. Zimne przekroić na połowę tak by powstały cztery płaty. Ja by trochę urozmaicić dodatkowo wycięłam koło w biszkoptach , a następnie powymieniałam je se sobą , tak że białe kółko trafiło do ciemnego i biszkoptu i odwrotnie. Będzie widoczne to na zdjęciach. Masa: Truskawki mrożone drobno pokroić Galaretki rozpuścić w 1/2l wody i dodać do nich truskawki, skróci to proces ich stygnięcia. Następnie ubić śmietanę , dodać galaretki oczywiście zimne i dokładnie wymieszać .Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i w niej formować tort.Każdy z płatów przełożyć masą , następnie odłożyć do zastygnięcia na jakieś pół godziny. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem fixu , cukru i cukru wanilinowego.Przystąpić do dekoracji tortu. Moja propozycja to przeplatany koszyczek z ozdobą z żywych margaretek.
marietta