Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy z niespodzianką
Masło utrzeć z cukrem na puszystą i białą masę. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dodać ekstrakt. Zmiksować. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy wsypać 40 g posypki (użyłam pałeczek), wymieszać i szybko, żeby posypka się nie rozpuściła, przełożyć do tortownicy (średnica 18cm), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, ułożyć na kratce. Drugą połowę ciasta wymieszać z resztą posypki i upiec w ten sam sposób. Wystudzić. Gdy blaty wystygną lekko ściąć nierówne wierzchy. Do miski wlać schłodzoną śmietankę i dodać cukier puder. Ubić na sztywno. Dodać mascarpone i zmiksować. Na talerzu ułożyć jeden blat, posmarować grubo kremem, położyć drugi blat, posmarować z wierzchu i boki grubą warstwą kremu, wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Tuż przed podaniem posypać tort dowolną posypką (u mnie kawałek tortu został na drugi dzień. Posypka się nie rozpuściła a jedynie zmiękła, ale to zależy od posypki, jakiej użyjecie).