jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort waflowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tort bez pieczenia zawsze wychodzi

Tort waflowy

Składniki:

Tort waflowy

 

  • 1 paczka wafli
  • MASA ORZECHOWA:
  • 25 dag obranych orzechów włoskich
  • 25 dag cukru pudru
  • 1/2 śmietanki kremówki
  • MASA KAWOWA;
  • 1 kostka masła
  • 5 jajek
  • 3 dag mielonej kawy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 dag mielonej kawy
  • 1 kieliszek rumu

Sposób przygotowania:

Tort waflowy
MASA ORZECHOWA:

Orzechy zemleć, utrzeć z cukrem dodając tyle śmietanki, by masa była gęsta.

MASA KAWOWA:

Jajka ubić z cukrem na parze na pulchna masę, ostudzić. Utrzeć masło, połączyć z jajkami, zmieloną kawą i rumem, razem utrzeć. Wafle ułożyć na gładkiej powierzchni i smarować na przemian masą kawową i orzechową. Wierzch i boki wyrównać, posmarować masą kawową, posypać zmieloną kawą.

Tagi:

jajko kawa jajka