anioleeek

anioleeek

Kucharz
[Przepisów: 11]

tort walentynkowy

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wierzch tortu można udekorować rozpuszczoną białą czekoladą, lub gotową polewą z białej czekolady.

tort walentynkowy

Składniki:

tort walentynkowy

 

 

  • 1 łyżka octu
  • masa:
  • 1 śmietanka śnieżka (w proszku)
  • 1 galaretka truskawkowa ( w proszku)

Sposób przygotowania:

tort walentynkowy
Masło utrzeć z cukrem, po czym wbijać kolejno jaja. Do utartej masy wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia. Wlać olej i na końcu ocet. Cały czas mieszać mikserem na średnich obrotach. Ciasto podzielić na 2 części i wlać do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką. Piec każdą 40 minut.
Bitą śmietanę śnieżkę zrobić wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, gdy zacznie tężeć połączyć ze śnieżką.
Przełożyć masą torcik, a pozostałą częścią wysmarować brzegi.