Sposób przygotowania:
Tort waniliowo-karmelowy
Biszkopt:
Żółtka rozdzielamy od białek. Białka połączone z solą ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Żółtka rozmącamy widelcem i dodajemy powoli do białek. Mieszamy drewnianą łyżką. Przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy Kasią i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 45 min.
Krem:
Mleko miksujemy z kremem waniliowym do czasu uzyskania gęstej masy. W osobnym naczyniu ucieramy masło, które dodajemy do kremu. Dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
Lukier ozdobny:
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem. Uzyskujemy lukier biały. W celu uzyskania odpowiedniego koloru dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy dokładnie łyżką.
Gotowy biszkopt kroimy na 3 części, które przekładamy masą porzeczkową i kremem. Złożony tort smarujemy z wierzchu lukrem ozdobnym, a na górę tortu stawiamy ozdoby z masy cukrowej.
Smacznego :)
Żółtka rozdzielamy od białek. Białka połączone z solą ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Żółtka rozmącamy widelcem i dodajemy powoli do białek. Mieszamy drewnianą łyżką. Przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy Kasią i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 45 min.
Krem:
Mleko miksujemy z kremem waniliowym do czasu uzyskania gęstej masy. W osobnym naczyniu ucieramy masło, które dodajemy do kremu. Dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
Lukier ozdobny:
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem. Uzyskujemy lukier biały. W celu uzyskania odpowiedniego koloru dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy dokładnie łyżką.
Gotowy biszkopt kroimy na 3 części, które przekładamy masą porzeczkową i kremem. Złożony tort smarujemy z wierzchu lukrem ozdobnym, a na górę tortu stawiamy ozdoby z masy cukrowej.
Smacznego :)