SUPERPRZEPIS

Tort waniliowo-karmelowy

         
ocena: 3/5 głosów: 2
Tort waniliowo-karmelowy Więcej zdjęć (3)

Tort wykonany na 30 rocznicę ślubu teściów. Ozdoby z masy cukrowej nie są super jakości, gdyż to moje pierwsze. Tort też pierwszy w życiu.

Składniki:

Tort waniliowo-karmelowy

 

  • Biszkopt:
  • 8 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 budyń karmelowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli
  • Krem:
  • kremu waniliowego,
  • 3,5 szklanki mleka,
  • 1 kostka masła
  • Lukier ozdobny:
  • 1 kostka masła,
  • 400g cukru pudru,
  • barwniki spożywcze
  • Ozdoby z masy cukrowej
  • Domowa masa porzeczkowa

 

Sposób przygotowania:

Tort waniliowo-karmelowy
Biszkopt:
Żółtka rozdzielamy od białek. Białka połączone z solą ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Żółtka rozmącamy widelcem i dodajemy powoli do białek. Mieszamy drewnianą łyżką. Przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy Kasią i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 45 min.
Krem:
Mleko miksujemy z kremem waniliowym do czasu uzyskania gęstej masy. W osobnym naczyniu ucieramy masło, które dodajemy do kremu. Dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
Lukier ozdobny:
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem. Uzyskujemy lukier biały. W celu uzyskania odpowiedniego koloru dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy dokładnie łyżką.
Gotowy biszkopt kroimy na 3 części, które przekładamy masą porzeczkową i kremem. Złożony tort smarujemy z wierzchu lukrem ozdobnym, a na górę tortu stawiamy ozdoby z masy cukrowej.
Smacznego :)
Tort waniliowo-karmelowy
Przekrojony biszkopt przełożony masą porzeczkową i kremem wniliowym.
Tort waniliowo-karmelowy
Tort prawie gotowy. Wierzch tortu wysmarowany jest ozdobnym lukrem.