mini

mini

Kucharz
[Przepisów: 15]

tort waniliowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo smaczny tort....o przyjemnym zapachu wanili

tort  waniliowy

Składniki:

tort waniliowy

 

 

 

  • Biszkopt kakaowy
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Krem waniliowy

 

  • 500 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 torebki zagęstnika do śmietany
  • torebka cukru waniliowego
  • 6 żółtka
  • Uniwersalny krem na bazie masła - dodatek zagęstnika do śmietany powoduje, że krem jest bardziej stabilny.

 

 

  • Poncz

 

  • 1szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • pare kropli esencji arakowej
  • 50 ml alkoholu

 

 

 

Sposób przygotowania:

tort waniliowy
Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm) i piec około 30 min .w temperaturze 170 stopni. Biszkopt kakaowy-postepujemy tak samo...z tym ze zamiast maki ziemnieczanej dodajemy 2 lyzki kakao krem waniliowy Masło wkładamy do miski. Ręcznym mikserem ubijamy je na puszysty krem, dodając po trochu przesiany cukier puder, zagęstnik do śmietany i cukier waniliowy . Żółtka rozkłócamy widelcem i po troszku dodajemy do kremu, cały czas ubijając. poncz Do szklanki gorącej wody wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy. Dodajemy 2 krople esencji arakowej i ewentualnie alkohol. Nasączamy tym ponczem każdą warstwę biszkoptu oddzielnie.