Sposób przygotowania:
tort waniliowy
Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm) i piec około 30 min .w temperaturze 170 stopni. Biszkopt kakaowy-postepujemy tak samo...z tym ze zamiast maki ziemnieczanej dodajemy 2 lyzki kakao krem waniliowy Masło wkładamy do miski. Ręcznym mikserem ubijamy je na puszysty krem, dodając po trochu przesiany cukier puder, zagęstnik do śmietany i cukier waniliowy . Żółtka rozkłócamy widelcem i po troszku dodajemy do kremu, cały czas ubijając. poncz Do szklanki gorącej wody wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy. Dodajemy 2 krople esencji arakowej i ewentualnie alkohol. Nasączamy tym ponczem każdą warstwę biszkoptu oddzielnie.
Natala1210