kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Tort wastwowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pełne smaku ciasto idealne na urodziny ale też jako dodatek do codziennej kawy

Tort wastwowy

Składniki:

Tort wastwowy

 

  • 1)-biszkopt czekoladowy

 

  • 6 jaj
  • szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 2)-biszkopt jasny
  • 6 jaj
  • szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 3)-biszkopt kokosowy
  • 3 biąłka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl cukru
  • łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej
  • kilka kropli soku z cytryny

 

  • 4)-na masę :
  • budyń czekoladowy
  • 0,5 l mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 200 g masła
  • kieliszek rumu 80 %

 

  • 5)-dodatkowo
  • papier do pieczenia
  • gotowa masa krówkowa
  • gotowa polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Tort wastwowy
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , dodajemy cukier i porcjami żółtka, na koniec przesianą mąkę , kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przekłądamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia , wkładamy do nagrzanego do 180 * piekarnika na 30 min. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na pół.,

Tak samo postępujemy z jasnym biszkoptem nie dodając tylko kakao.

Biszkopt kokosowy: Białka ubijamy na sztywno z cukrem , dodajemy kokos wymieszany z mąkami, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 * na ok 25 min, studzimy.

Masa: budyń gotujemy jak w przepisie na opakowaniu , dodając do mleka cukier i cukier waniliowy. po ostudzeniu mieszamy z utartym na puch masłem , na koniec do masy dodajemy kieliszek rumu . Dokładnie ucieramy ,



Tort:

Jasny biszkopt - masa czekoladowa-jasny biszkopt-masa czekoladowa-ciemny biszkopt - pół gotowej masy - biszkopt kokosowy- reszta gotowej masy , na wierzch ciemny biszkopt. Ciasto polewamy polewą i posypujemy kokosem! 

Tagi:

biszkopt