Tort węgierski 2

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Takie torty są specjalnością na węgrzech

Tort węgierski 2

Składniki:

Tort węgierski 2

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • czekolada gorzka 100 gram firma wedel
  • czekolada mleczna 100 gram firma wedel
  • 1/2 l kwaśnej śmietany 18%
  • 2 bite śmietany w proszku " śnieżka"

Sposób przygotowania:

Tort węgierski 2
Robimy biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 s.c . Krem: Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy ostygną , mieszamy ze śmietaną. Miksujemy łącznie wraz z śmietankami w proszku. Biszkopt przekrawamy delikatnie na pół i przekładamy przygotowaną masą.