mimi65

mimi65

Kucharz
[Przepisów: 14]

Tort wisniowo czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo, bardzo czekoladowy>nie dodaję zdjęcia, bo robię go tylko raz do roku, na moje urodziny, a one dopiero za pół roku.

Tort wisniowo czekoladowy

Składniki:

Tort wisniowo czekoladowy

 

  • Ciasto :
  • 15 jaj
  • 50 dag cukru pudru
  • 15 dag kakao (ciemne)
  • Krem:
  • 15 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • budyń waniliowy
  • 10 ml rumu
  • 10 ml spirytusu
  • 10 ml likieru pomarańczowego
  • 3 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 20 dag rodzynek
  • wiśnie w syropie
  • czekoladki

Sposób przygotowania:

Tort wisniowo czekoladowy
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę , dodać kakao.Całość wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut. Po ostygnięciu , wycinać krążki (mnie wychodzą 3).Ugotować budyń w mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu.Czekoladę rozpuścić na parze.Wszystkie składniki kremu połączyć ze sobą .Dodać czekoladę oraz rodzynki , wcześniej namoczone w rumie.Na koniec dodać alkohol. Biszkopt przełożyć kremem.Pozostawić 1/3 kremu na wierzch.Dekorować wiśniami w syropie i czekoladkami.