anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Tort wiśniowy czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smak czekolady przełamany kwaskowatym smakiem wiśni idealnie się komponuje. Tylko nie należy zastępować konfitury dżemem.

Tort wiśniowy czekoladowy

Składniki:

Tort wiśniowy czekoladowy

 

  • 8 jaj
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 1 1/2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 300 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 czekoladą gorzka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 150 g konfitury wiśniowej
  • Masa cukrowa do dekoracji około 500 g

 

 

Sposób przygotowania:

Tort wiśniowy czekoladowy
Białka ubić na sztywno zasypać cukrem i ubić na delikatną pianę, Dodać żółtka delikatnie wymieszać następnie dodać miskę z kakao i z proszkiem do pieczenia. Wymieszać upiec w tortownicy o średnicy 24 cm. W temp.180 stopni około 50 minut. Następnie wystudzić i przekroić na 3 części. Do garnka dać cukier puder oraz połamaną czekoladę i żółtka i ubić na parze. Następnie wystudzić. Margarynę utrzeć na puch razem z zimną masą z czekoladą dodać konfiturę i wymieszać. Kremem przełożyć biszkopty i udekorować masą cukrową.

Tagi:

czekolada