Sposób przygotowania:
Tort wiśniowy delikatny
4 całe jaja plus 1 szklanka cukru ubić na parze plus 2 łyżeczki proszku i szklanka mąki i kakao upiec biszkopt, przedzielić na 3 lub 4 części w zależności jak wysoki wyrośnie. Z wiśni wyjmujemy pestki i odciskamy, przekładamy do rondla i rozgotowujemy je, słodzimy 4 łyżkami cukru pudru, następnie odstawiamy. Kompot słodzimy łyżką cukru, mieszamy z wódką. Śmietanę ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru, czekolady rozpuszczamy osobno w kapieli wodnej. Odkładamy do osobnej miseczki 1/5 masy i mieszamy ją z czekoladą mleczną. Resztę masy mieszamy z mascarpone oraz czekoladą białą, odkładamy z niej 1/3 masy i dodajemy barwnik różowy. Układamy na tortownicy pierwszy biszkopt (ja miałam 3 części) nasączamy kompotem z wódką i wykładamy 1/2 wiśni, przykrywamy drugim biszkoptem i nasączamy go, wykładamy wiśnie, smarujemy masą białą i przykrywamy 3 biszkoptem, który również nasączamy, smarujemy cały tort masą białą. I dekorujemy tort za pomocą szprycki masą różową i czekoladową. Wstawiamy tort do lodówki na kilka godzin.