Sposób przygotowania:
Tort z arbuzaETAP 1:
Masa śmietanowa - Śmietanę ubić i dodać serek mascarpone. Wymieszać z cukrem pudrem. Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i tężejącą dodać do masy.
Masa dżemowa:
Dżem rozprowadzić wodą. Postawić na małym ogniu i podgrzewać. Dodać galaretki i mieszać do momentu aż się rozpuszczą.
Z arbuza wyciąć walec o średnicy 20 cm. Umieścić go centralnie w tortownicy 24 cm. Przestrzeń wypełnić masą śmietanową. Pozostawić do stężenia w lodówce.
Wyjąc deser i przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Umieścić centralnie. Wolną przestrzeń wypełnić chłodną masą - galaretką z dżemem. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Udekorować truskawkami w czekoladzie ( czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i maczać w niej czyste, suche truskawki ).
Smacznego.