Sposób przygotowania:
Tort z musem i ganache czekoladowym
Biszkopt:
Jajka z cukrem umieścić w metalowej misce i delikatnie ubić.
Miskę postawić na garnek z wrzącą wodą - tak, aby jego dno nie dotykało płynu.
Nie przerywając mieszania - całość podgrzewać do 40 stopni - do momentu rozpuszczenia się cukru.
Następnie miskę ustawić na stole, a masę ubić (mikserem) - aż będzie zimna, lekko sztywna oraz zwiększy swoją objętość.
Ostrożnie wymieszać z mąką i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Piec w rozgrzanym piekarniku (do tzw. "suchego patyczka") przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt ostudzić w tortownicy odwróconej do góry dnem i przekroić na 3 części.
Nasączenie:
Cukier wymieszać z gorącą wodą, sokiem i kawałkami skórki z cytryny.
Całość gotować do momentu, aż powstanie syrop, ostudzić i przecedzić.
Można dodać odrobinę alkoholu.
Mus:
Kremówkę ubić na sztywno, natomiast czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.
Następnie śmietankę partiami przełożyć czekolady.
(Należy ciągle mieszać i robić to szybko, ale energicznie.)
Każdy z krążków biszkoptu nasączyć i posmarować kremem.
(Trochę zostawić na wierzch i posmarowanie boków.)
Ganache:
Czekoladę należy roztopić w mocno podgrzanej śmietance, ale nie należy jej gotować.
Zdjąć z ognia i wymieszać zimnym masłem.
Ciepłą, ale nie gorącą masą polać po wierzchu ciasta.
(W lodówce zgęstnieje.)
Tort udekorować wedle gustu i wstawić do lodówki.
Jajka z cukrem umieścić w metalowej misce i delikatnie ubić.
Miskę postawić na garnek z wrzącą wodą - tak, aby jego dno nie dotykało płynu.
Nie przerywając mieszania - całość podgrzewać do 40 stopni - do momentu rozpuszczenia się cukru.
Następnie miskę ustawić na stole, a masę ubić (mikserem) - aż będzie zimna, lekko sztywna oraz zwiększy swoją objętość.
Ostrożnie wymieszać z mąką i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Piec w rozgrzanym piekarniku (do tzw. "suchego patyczka") przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt ostudzić w tortownicy odwróconej do góry dnem i przekroić na 3 części.
Nasączenie:
Cukier wymieszać z gorącą wodą, sokiem i kawałkami skórki z cytryny.
Całość gotować do momentu, aż powstanie syrop, ostudzić i przecedzić.
Można dodać odrobinę alkoholu.
Mus:
Kremówkę ubić na sztywno, natomiast czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.
Następnie śmietankę partiami przełożyć czekolady.
(Należy ciągle mieszać i robić to szybko, ale energicznie.)
Każdy z krążków biszkoptu nasączyć i posmarować kremem.
(Trochę zostawić na wierzch i posmarowanie boków.)
Ganache:
Czekoladę należy roztopić w mocno podgrzanej śmietance, ale nie należy jej gotować.
Zdjąć z ognia i wymieszać zimnym masłem.
Ciepłą, ale nie gorącą masą polać po wierzchu ciasta.
(W lodówce zgęstnieje.)
Tort udekorować wedle gustu i wstawić do lodówki.
gusia1000