Sposób przygotowania:
Tort z białą czekoladą i truskawkami
Jajka i cukier miksujemy ok 5 minut. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia . Jeżeli masa jest zbyt gęsta można dodać troszkę mleka. Kiedy masa jest gotowa smarujemy masłem tortownicę i posypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut i pieczemy w temp. 170 stopni.Kiedy biszkopt się piecze możemy przygotować krem: Składniki mieszamy i wstawiamy do lodówki (można dodać więcej cukru pudru). Taki krem można zastąpić bitą śmietaną. Kiedy biszkopt wystygnie, wyjmujemy go z formy i kroimy na dwie warstwy. przekładamy kremem i smarujemy po bokach. Nastepnie przygotowujemy polewę i wiórki z białej czekolady. Można wykorzystać gotową polewę lub zastosować kąpiel wodną i rozpuścić tabliczkę białej czekolady samodzielnie. Wiórki otrzymamy ścierając czekoladę na tarce o grubych oczkach. Łącznie do polewy i na wiórki trzeba przeznaczyć 2 duże czekolady.Ciasto polewamy z wierzchu czekoladą a następnie posypujemy wiórkami. Dekorujemy przeciętymi na części truskawkami.