rozmarzona.marzena

rozmarzona.marzena

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Tort z białą czekoladą i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Torcik biszkoptowy z białą czekoladą i truskawkami

Tort z białą czekoladą i truskawkami

Składniki:

Tort z białą czekoladą i truskawkami

 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 2 serki waniliowe 200 g
  • 3/4 szklanki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Tort z białą czekoladą i truskawkami
Jajka i cukier miksujemy ok 5 minut. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia . Jeżeli masa jest zbyt gęsta można dodać troszkę mleka. Kiedy masa jest gotowa smarujemy masłem tortownicę i posypujemy bułką tartą. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut i pieczemy w temp. 170 stopni.Kiedy biszkopt się piecze możemy przygotować krem: Składniki mieszamy i wstawiamy do lodówki (można dodać więcej cukru pudru). Taki krem można zastąpić bitą śmietaną. Kiedy biszkopt wystygnie, wyjmujemy go z formy i kroimy na dwie warstwy. przekładamy kremem i smarujemy po bokach. Nastepnie przygotowujemy polewę i wiórki z białej czekolady. Można wykorzystać gotową polewę lub zastosować kąpiel wodną i rozpuścić tabliczkę białej czekolady samodzielnie. Wiórki otrzymamy ścierając czekoladę na tarce o grubych oczkach. Łącznie do polewy i na wiórki trzeba przeznaczyć 2 duże czekolady.Ciasto polewamy z wierzchu czekoladą a następnie posypujemy wiórkami. Dekorujemy przeciętymi na części truskawkami.