SUPERPRZEPIS

Tort z jagodami

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Tort z jagodami Więcej zdjęć (5)

Delikatny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone. Przepleciony frużeliną jagodową, to niezwykle smaczny tort.

Składniki:

Tort z jagodami

 

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • KREM:
  • 200g śmietanki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3-4 łyżki frużeliny jagodowej
  • 1/2 szklanki jagód

Sposób przygotowania:

Tort z jagodami
Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, a kiedy zaczną być sztywną pianą ustawić mikser na najwyższych obrotach. Dodawać po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki. Wymieszać łopatką. Wylać do formy o średnicy 18cm. Nie należy natłuszczać brzegów. Piec w 160*C przez 25min. Po wystudzeniu przekroić na 4 równe krążki. KREM: śmietankę i serek mascarpone przełożyć do misy miksera i ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Podzielić krem na 4 części. Jedna powinna być trochę większa, do obłożenia. Na każdy krążek wyłożyć odrobinę kremu, a na nim ok 1 łyżki frużeliny jagodowej. Na wierzchu wyłożyć większą część kremu i rozsmarować również na bokach. Wyłożyć świeże jagody. Tort przechowywać w lodówce. Smacznego!
Tort z jagodami
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i połączyć.
Tort z jagodami
Ciasto biszkoptowe przelać do foremki o nienatłuszczonych brzegach.
Tort z jagodami
Śmietankę i serek mascarpone włożyć do misy.
Tort z jagodami
Krążki biszkoptu smarować cienką warstwą kremu i frużeliny jagodowej.