Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Smerfny tort z jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Niebieski, elkki torcik w smerfnym kolorze

Smerfny tort z jagodami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smerfny tort z jagodami

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 400 ml smietany 30%
  • Galaretka szafirowa
  • O,5 kg jagód

 

Sposób przygotowania:

Smerfny tort z jagodami
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąc na pół.
Galaretkę przygotowac w 1 szklance wody. Odlac 3-4 łyżki i dolać do tego taka samą ilośc gorącej wody.
Galaretki schłodzić. Śmiatane ubić na wysokich obrotach na puch. Wlać większą częśc galaretki. Zmiksowac i wylac na biszkopt. Resztą posmarowac wierzh. Ułożyc jagody i polac ta odlaną częścia galaretki.
Smerfny tort z jagodami
na wierzch mozna przygotowac druga galaretke jesli ktos lubi aby było jej wiecej
Smerfny tort z jagodami
galaretka szafirowa lepiej nadaje sie na ptasie mleczko niz niebieska ktora z kolei wyglada lepiej sama np. na wierzchu tortu