lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Biszkoptowy śmietanowiec z kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto niezwykle proste i szybko się je robi. Polecam na różne okazje, efekt i smak przede wszystkim jest i to jaki :)

Biszkoptowy śmietanowiec z kajmakiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Biszkoptowy śmietanowiec z kajmakiem

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

 

  • jaja 5 szt (L)
  • mąka pszenna 8 łyżek
  • cukier 2 łyżki
  • Składniki na masę:
  • śmietana 36% 750 ml
  • cukier 2 łyżki

 

  • Poncz cytrynowy:
  • sok z 1 cytryny
  • woda przegotowana 100 ml
  • cukier 2 łyżki

 

  • Dodatkowo:
  • kajmak mała puszka
  • słoneczniki 150 g

Sposób przygotowania:

Biszkoptowy śmietanowiec z kajmakiem

Wykonanie:

Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę.(Przesiewamy na sicie nad jajami) Delikatnie mieszamy w jedną stronę.

Formę prostokątną smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia,przekładamy ciasto. Wstawiamy do pieca. Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika 25 minut w 170 stopniach.

Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia. Zdejmujemy papier i przekładamy biszkopt z powrotem do formy wyłożonej folią aluminiową.

Do miseczki wlewamy przegotowaną ciepła wodę i dodajemy do niej cukier. Cukier rozpuszczony więc wlewamy sok z cytryny i mamy poncz gotowy. Nasączmy biszkopt.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i przekładamy na nasączony biszkopt i wstawiamy do lodówki. Kajmak rozpuszczamy z odrobiną masła i lekko przestudzony polewamy na śmietanę.

Słonecznik prażymy ze szczyptą soli i posypujemy na kajmak i gotowe.

Wkładamy do lodówki by wszystko nam stężało. (Robiłam wieczorem więc następnego dnia jedliśmy,czyli dziś)

Biszkoptowy śmietanowiec z kajmakiem
Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę.(Przesiewamy na sicie nad jajami) Delikatnie mieszamy w jedną stronę
Biszkoptowy śmietanowiec z kajmakiem
Formę prostokątną smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia,przekładamy ciasto. Wstawiamy do pieca.Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika 25 minut w 170 stopniach
Biszkoptowy śmietanowiec z kajmakiem
Nasączmy biszkopt. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i przekładamy na nasączony biszkopt i wstawiamy do lodówki.
Biszkoptowy śmietanowiec z kajmakiem
Kajmak rozpuszczamy z odrobiną masła i lekko przestudzony polewamy na śmietanę.
Biszkoptowy śmietanowiec z kajmakiem
Słonecznik prażymy ze szczyptą soli i posypujemy na kajmak i gotowe . Wkładamy do lodówki by wszystko nam stężało