Sposób przygotowania:
Biszkoptowy śmietanowiec z kajmakiemWykonanie:
Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę.(Przesiewamy na sicie nad jajami) Delikatnie mieszamy w jedną stronę.
Formę prostokątną smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia,przekładamy ciasto. Wstawiamy do pieca. Pieczemy na dolnym poziomie piekarnika 25 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia. Zdejmujemy papier i przekładamy biszkopt z powrotem do formy wyłożonej folią aluminiową.
Do miseczki wlewamy przegotowaną ciepła wodę i dodajemy do niej cukier. Cukier rozpuszczony więc wlewamy sok z cytryny i mamy poncz gotowy. Nasączmy biszkopt.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i przekładamy na nasączony biszkopt i wstawiamy do lodówki. Kajmak rozpuszczamy z odrobiną masła i lekko przestudzony polewamy na śmietanę.
Słonecznik prażymy ze szczyptą soli i posypujemy na kajmak i gotowe.
Wkładamy do lodówki by wszystko nam stężało. (Robiłam wieczorem więc następnego dnia jedliśmy,czyli dziś)