rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Tort z marchwi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Margaryna do wysmarowania formy oraz mąka do obsypania (ta ilość składników wystarcza do napełnienia tortownicy o średnicy 24 cm).

Tort z marchwi

Składniki:

Tort z marchwi

 

 

Sposób przygotowania:

Tort z marchwi
Marchew oraz skórkę z cytryny oczyszczamy i trzemy na tarce o małych otworkach, a orzechy mielemy. Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą pianę , dodajemy sok z cytryny, marchew, orzechy i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sól. Białka ubijamy na sztywną masę i na koniec ostrożnie dodajemy do ciasta. Do tortownicy, wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką, wlewamy ciasto, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na średnim ogniu 40-50 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem oraz ozdabiamy gwiazdkami, wyciętymi z plasterków surowej marchwi.