slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 497]

Sernik dyniowo-pomarańczowy (FIT)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na lekki sernik z dynią oraz sokiem pomarańczowym. Mój serniczek został posłodzony jedynie galaretkami pomarańczowymi a mimo to jest słodki. Polecam.

Sernik dyniowo-pomarańczowy (FIT)

Składniki:

Sernik dyniowo-pomarańczowy (FIT)

 

  • 400 g miąższu dyni (bez skórki i pestek)
  • 1 szkl soku pomarańczowego
  • 250 g twarogu chudego
  • 250 g ricotty
  • 2 galaretki pomarańczowe w proszku
  • 2 łyżki żelatyny
  • kilka herbatników
  • keksówka 10x24 cm

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowo-pomarańczowy (FIT)
Dynię kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka i dolewamy tyle wody aby przykryła dynię. Wstawiamy na gaz i gotujemy dynię do miękkości przez ok. 10 minut. Po tym czasie przelewamy dynię przez sitko aby odciekła z nadmiaru płynu i na sitku odstawiamy do ostygnięcia.

Galaretki i żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy gorącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia i w razie potrzeby dolewamy gorącą wodę tak, aby szklanka z rozpuszczonymi galaretkami była pełna, odstawiamy do ostygnięcia. 

Keksówkę wykładamy folią aluminiową i na dnie układamy herbatniki.

Do miski przekładamy ostudzoną dynię, dodajemy twaróg i rocottę oraz wlewamy sok pomarańczowy i blendujemy razem. Na koniec wlewamy ostudzone galaretki i blendujemy na gładką masę.

Odstawiamy masę na sernik. Gdy masa sernikowa zacznie tężeć przelewamy ją delikatnie na ciastka i wstawiamy sernik do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego.