jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Tarta z jabłkami rustykalna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taka tarta rustykalna jest bardzo dobrym kruchym ciastem i znika szybko. Warto zrobić jakieś inne odmienione kształty.

Tarta z jabłkami rustykalna Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Tarta z jabłkami rustykalna

 

  • mąka 200g
  • masło zimne 140 g
  • cukier 3 łyżki
  • woda zimna 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • jajko 1 szt.
  • cukier puder do posypania

Nadzienie :

Sposób przygotowania:

Tarta z jabłkami rustykalna
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać masło schłodzone i posiekane na małe kawałki, cukier. Wbić jajko i dodać wody zimnej, wyrobić ciasto gładkie i wstawić do lodówki owinięte folią spożywczą na 1 godzinę.

Następnie rozwałkować na okrągły placek na papierze do pieczenia.

Obrać jabłka i pokroić na plasterki, ułożyć na cieście po środku, zostawiając 3 cm. miejsca od brzegu puste. Posypać cukrem i cynamonem, zawijać ciasto na wierzch i docisnąć. Przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec w 180- 190 stopniach około 30- 40 minut.

Wyjąć i posypać cukrem pudrem. Można na wierzchu ułożyć maliny przed pieczeniem.
Tarta z jabłkami rustykalna
mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia ,cukrem i margaryną zimną
Tarta z jabłkami rustykalna
wbić jajko,dodać wodę zimną i wyrobić cisto
Tarta z jabłkami rustykalna
wyjąć z lodówki i rozwałkować na okrągły placek
Tarta z jabłkami rustykalna
Obrane jabłka ułożyć na środku ciasta zostawiając 3 cm od brzegu
Tarta z jabłkami rustykalna
Zawijać brzegi na wierzch i dociskać., Wstawić do piekarnika i piec 180 stopniach około 30 - 40 minut
Tarta z jabłkami rustykalna
Upieczone można posypać cukrem pudrem