Sposób przygotowania:
Tarta z jabłkami rustykalna
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać masło schłodzone i posiekane na małe kawałki, cukier. Wbić jajko i dodać wody zimnej, wyrobić ciasto gładkie i wstawić do lodówki owinięte folią spożywczą na 1 godzinę.
Następnie rozwałkować na okrągły placek na papierze do pieczenia.
Obrać jabłka i pokroić na plasterki, ułożyć na cieście po środku, zostawiając 3 cm. miejsca od brzegu puste. Posypać cukrem i cynamonem, zawijać ciasto na wierzch i docisnąć. Przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec w 180- 190 stopniach około 30- 40 minut.
Wyjąć i posypać cukrem pudrem. Można na wierzchu ułożyć maliny przed pieczeniem.
Następnie rozwałkować na okrągły placek na papierze do pieczenia.
Obrać jabłka i pokroić na plasterki, ułożyć na cieście po środku, zostawiając 3 cm. miejsca od brzegu puste. Posypać cukrem i cynamonem, zawijać ciasto na wierzch i docisnąć. Przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec w 180- 190 stopniach około 30- 40 minut.
Wyjąć i posypać cukrem pudrem. Można na wierzchu ułożyć maliny przed pieczeniem.
SylaUla
jagoda59