Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Tort z masą kakaową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jest to w pełni autorski przepis :)

Tort z masą kakaową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort z masą kakaową

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 kostki masła
  • 1 duże jajko

 

  • Dodatki:
  • rodzynki
  • 3-4 łyżki kakaa rozpuszczalnego
  • wiórki kokosowe
  • powidła
  • wódka

 

Sposób przygotowania:

Tort z masą kakaową
Przygotowanie: Ze składników na ciasto: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie pomału żółtka (cały czas miksując). Na koniec dodajemy mąke zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do tortownicy (smarujemy margaryną tylko dół i posypujemy kaszą manną) i pieczemy 30 minut w temp. 170*. Po upieczeniu i wystudzeniu przecinamy na pół. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy całe jajko i miksujemy do czasu aż krem będzie jednolity. Dzielimy na 2 części, po czym jedna z nich miksujemy z rozpuszczalnym kakaem. Dół biszkoptu nasączamy wódką, następnie smarujemy cienką warstwę powideł, a następnie smarujemy białą część kremu – przykrywamy górną częścią biszkoptu. Brzegi, jak również górę tortu smarujemy kakaowym kremem, a następnie boki obsypujemy wiórkami kokosowymi i lekko dociskamy. Z rodzynków robimy dekorację.
Tort z masą kakaową
Etap 1
Tort z masą kakaową
tort z masa kakaowa