Sposób przygotowania:
Tort z masą kakaową
Przygotowanie: Ze składników na ciasto: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie pomału żółtka (cały czas miksując). Na koniec dodajemy mąke zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do tortownicy (smarujemy margaryną tylko dół i posypujemy kaszą manną) i pieczemy 30 minut w temp. 170*. Po upieczeniu i wystudzeniu przecinamy na pół. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy całe jajko i miksujemy do czasu aż krem będzie jednolity. Dzielimy na 2 części, po czym jedna z nich miksujemy z rozpuszczalnym kakaem. Dół biszkoptu nasączamy wódką, następnie smarujemy cienką warstwę powideł, a następnie smarujemy białą część kremu – przykrywamy górną częścią biszkoptu. Brzegi, jak również górę tortu smarujemy kakaowym kremem, a następnie boki obsypujemy wiórkami kokosowymi i lekko dociskamy. Z rodzynków robimy dekorację.