CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Tort z mrożonych jagód

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Została mi ostatnia torebka mrożonych jagód, postanowiłam zrobić tort. Masa jest z serka mascarpone.

Tort z mrożonych jagód Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort z mrożonych jagód

biszkopt

masa

  • 250 g serka mascarpone
  • 45 g cukru pudru
  • 200 g śmietany 30 %
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 165 g mrożonych jagód ( bez lodu )

Sposób przygotowania:

Tort z mrożonych jagód

biszkopt

Tort z mrożonych jagód
Na jasne ciasto przekładamy ciemne , potem mieszamy patyczkiem

Trzy całe jajka mieszamy z cukrem kryształem i ubijamy do białości. Potem delikatnie w dwóch , trzech porcjach dodajemy przesianą mąkę. Możemy odłożyć kilka łyżek ciasta i połączyć z karobem, lub całość przełożyć do wysmarowanej tortownicy 15 -16 cm. Biszkopt pieczemy ok. 30 minut.

masa

Tort z mrożonych jagód
Lukier łączymy z serkiem, potem dodajemy śmietanę

Z cukru i soku cytrynowego robimy lukier. Potem po łyżce mieszamy go z serkiem mascarpone.
Śmietanę ubijamy na sztywno i po łyżce dodajemy do serka.

składanie tortu

Tort z mrożonych jagód

Upieczony biszkopt kroimy na trzy części. Pierwszy krążek nasączamy ponczem, nakładamy warstwę masy i rozkładamy ok. 1/3 częściowo rozmrożonych jagód. Potem nakładamy jeszcze dwa nasączone krążki ciasta przełożone masą.


Wierzch i boki pokrywamy resztą masy. Na górę wykładamy pozostałe jagody i natychmiast wstawiamy do lodówki. Po ok. 2 godzinach ciasto jest gotowe.