Sposób przygotowania:
Kostka fantazja
Białka należy ubić dodając cukier na sztywno. Potem nadal miksując dodawać każde żółtko osobno. Następnie porcjami dodawać przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie mieszać ( najlepiej użyć rózgi ).
Dno blaszki o wymiarach 26 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto. Biszkopt piec przez 40 do 45 minut w 165 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąc z formy i przeciąć na dwa placki. W opłukanym zimna wodą garnku zagotować 2/3 mleka.
W reszcie mleka wymieszać budynie oraz cukier i gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę a potem energicznie mieszając gotować przez chwilę do zgęstnienia budyniu. Budyń dobrze zakryć folią spożywczą tak aby dotykała do budyniu i wystudzić.
Potem utrzeć miękkie masło i porcjami dodawać budyń do utartego masła. Gdy masa będzie gotowa dodać do niej rozdrobnioną w rozdrabniaczu czekoladę oraz jeden wafel i wymieszać masę łyżką. Do blaszki włożyć pierwszy placek, nasączyć ulubionym ponczem lub wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć masę i zakryć drugim plackiem.
Zimne mascarpone utrzeć dobrze z cukrem a następnie wlać śmietanę prosto z lodówki i ubić na odpowiednią konsystencję uważając aby nie przebić śmietany. Dodać drugą porcję rozdrobnionej w rozdrabniaczu czekolady oraz wafel i delikatnie wymieszać.
Gotową masę śmietanową wyłożyć na cieście ale nie musi być równo, bo taka nie równa warstwa nada cieście fajnego efektu wizualnego.
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej i polać dekoracyjnie ciasto. Wstawić je do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Dno blaszki o wymiarach 26 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto. Biszkopt piec przez 40 do 45 minut w 165 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąc z formy i przeciąć na dwa placki. W opłukanym zimna wodą garnku zagotować 2/3 mleka.
W reszcie mleka wymieszać budynie oraz cukier i gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę a potem energicznie mieszając gotować przez chwilę do zgęstnienia budyniu. Budyń dobrze zakryć folią spożywczą tak aby dotykała do budyniu i wystudzić.
Potem utrzeć miękkie masło i porcjami dodawać budyń do utartego masła. Gdy masa będzie gotowa dodać do niej rozdrobnioną w rozdrabniaczu czekoladę oraz jeden wafel i wymieszać masę łyżką. Do blaszki włożyć pierwszy placek, nasączyć ulubionym ponczem lub wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć masę i zakryć drugim plackiem.
Zimne mascarpone utrzeć dobrze z cukrem a następnie wlać śmietanę prosto z lodówki i ubić na odpowiednią konsystencję uważając aby nie przebić śmietany. Dodać drugą porcję rozdrobnionej w rozdrabniaczu czekolady oraz wafel i delikatnie wymieszać.
Gotową masę śmietanową wyłożyć na cieście ale nie musi być równo, bo taka nie równa warstwa nada cieście fajnego efektu wizualnego.
Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej i polać dekoracyjnie ciasto. Wstawić je do lodówki na co najmniej dwie godziny.
gosiapiotrek23
mariwanna
zewa