zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kostka fantazja

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jak wiecie dość często piekę i staram się piec albo coś nowego albo dodając jakiś składnik zrobić nową odsłonę wypieku. I tak jest i tym razem. Ciasto idealne na karnawał.

Kostka fantazja

Składniki:

Kostka fantazja

 

 

  • Masa I
  • 2 budynie waniliowe
  • 700 ml mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 wafel Grzesiek duży
  • cukier do smaku

 

  • Masa II
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany 36 %
  • cukier do smaku
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 wafel Grzesiek duży

 

  • Polewa
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:

Kostka fantazja
Białka należy ubić dodając cukier na sztywno. Potem nadal miksując dodawać każde żółtko osobno. Następnie porcjami dodawać przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie mieszać ( najlepiej użyć rózgi ).

Dno blaszki o wymiarach 26 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto. Biszkopt piec przez 40 do 45 minut w 165 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąc z formy i przeciąć na dwa placki. W opłukanym zimna wodą garnku zagotować 2/3 mleka.

W reszcie mleka wymieszać budynie oraz cukier i gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę a potem energicznie mieszając gotować przez chwilę do zgęstnienia budyniu. Budyń dobrze zakryć folią spożywczą tak aby dotykała do budyniu i wystudzić.

Potem utrzeć miękkie masło i porcjami dodawać budyń do utartego masła. Gdy masa będzie gotowa dodać do niej rozdrobnioną w rozdrabniaczu czekoladę oraz jeden wafel i wymieszać masę łyżką. Do blaszki włożyć pierwszy placek, nasączyć ulubionym ponczem lub wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć masę i zakryć drugim plackiem.

Zimne mascarpone utrzeć dobrze z cukrem a następnie wlać śmietanę prosto z lodówki i ubić na odpowiednią konsystencję uważając aby nie przebić śmietany. Dodać drugą porcję rozdrobnionej w rozdrabniaczu czekolady oraz wafel i delikatnie wymieszać.

Gotową masę śmietanową wyłożyć na cieście ale nie musi być równo, bo taka nie równa warstwa nada cieście fajnego efektu wizualnego.

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej i polać dekoracyjnie ciasto. Wstawić je do lodówki na co najmniej dwie godziny.