Sposób przygotowania:
Tort z piany
Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, dodać co chwilę cukier i ubijać dalej. Blachę wysmarować masłem, posypać bułką tartą i przy pomocy strzykawki do tortów z gładką końcówką uformować na niej trzy krążki z piany grubości palca o średnicy 15-18 cm, które wstawić do piekarnika i suszyć raczej niż piec, zwracając uwagę, by pozostały białe. Gotowe krążki beżowe odstawić do wystygnięcia. Następnie pierwszy przełożyć ostrożnie na paterę, posmarować połową kremu waniliowego lub czekoladowego, przykryć drugim krążkiem, ten też posmarować kremem. Wokół brzegów ostatniego krążka wycisnąć kropeczki z bitej śmietany. Jeśli tort przełożony jest kremem kakaowym to przybrać go wiórkami czekoladowymi, jeżeli waniliowym to wiśniami z rumu lub owocami kandyzowanymi. Smacznego