Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Tort z powidłami i bitą śmietaną

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Tort z powidłami i bitą śmietaną, udekorowany masą z pianek i ozdobami cukrowymi

Tort z powidłami i bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort z powidłami i bitą śmietaną

 

  • 3 blaty biszkoptowe
  • 250 ml powideł (ja miałam ze śliwek)
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 galaretka różowa
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 torebka herbaty pomarańczowej
  • masa cukrowa
  • 270 g pianek marshmallow białych
  • 4 łyżki wody
  • około 700g cukru pudru
  • + ozdoby do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Tort z powidłami i bitą śmietaną
W 400 ml gorącej wody rozrobić galaretkę i zostawić do zastygnięcia. Herbatę pomarańczową zaparzyć w 200 ml wrzątku. Spody 1 i 2 nasączyć herbatą. Smetanę chłodzimy, a następnie ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ostudzoną rozrobioną wcześniej żelatynę (2-3 łyżeczki w 100 ml wody), do 1/3 ubitej śmietany dodajemy pokrojoną w kosteczkę różową galaretkę, 2/3 ubitej śmietany pozostawiamy z samą żelatyną. Pierwszy blat tortowy smarujemy powidłami, następnie nakładamy około 5-6 łyżek masy śmietankowej i przykrywamy kolejnym nasączonym blatem na który wykładamy bitą Śmietanę z galaretką, przykrywamy trzecim blatem, cały tort delikatnie smarujemy pozostała śmietanowa masą. Przygotowujemy masę cukrową, w kąpieli wodnej rozpuszczamy pianki razem z wodą - potrwa to dłuższą chwilę, następnie do powstałej gęstej masy dodajemy stopniowo cukier puder i energicznie mieszamy, kiedy masa przestanie przyjmować już cukier wyciągamy ją na stolnice i wyrabiamy delikatnie podsypując cukrem pudrem, masę włożyłam na 20 minut do lodówki. Powstałą masę wałkujemy (podsypałam masę cukrem pudrem by lepiej się wałkowała, tę stronę dałam na spód - dotykała masy śmietanowej) Powstałą masę plastyczną nakładamy na tort, delikatnie dociskając by ładnie przylegała, dekorujemy wg uznania
Tort z powidłami i bitą śmietaną
blat biszkoptowy nasączyłam herbatya i posmarowałam powidłami
Tort z powidłami i bitą śmietaną
nałożyłam niewielką wartswę masy śmietanowej i przykryłam kolejnym blatem
Tort z powidłami i bitą śmietaną
rożową galaterkę pokroiłam w kosteczkę - niewielką
Tort z powidłami i bitą śmietaną
do galaretki dołożyłam bita smietanę z żelatyną i użyłam masę do przełożenia torta

Tagi:

śliwki