Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Tort z truskawkowym kremem maślanym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i zapewniam, że każdy sobie z nim poradzi, nawet osoba początkująca!

Tort z truskawkowym kremem maślanym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort z truskawkowym kremem maślanym

Biszkopt 18 cm:

Krem:

  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru (1 szklanka = 250 ml)
  • 300-400 g truskawek

Nasączenie:

  • nalewka truskawkowa + woda

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Tort z truskawkowym kremem maślanym

Biszkopt:

Tort z truskawkowym kremem maślanym
Dno tortownicy wysłać papierem do pieczenia, a boków niczym nie smarować.

Białka należy ubić na sztywną pianę - pod koniec stopniowo dodając cukier i później po 1 żółtku.

Następnie delikatnie wmieszać przesiane mąki.

Całość przelać do tortownicy i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Biszkopt piec w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").

Po upieczeniu formę wyjąc z piekarnika i zrzucić na koc/dywan z wysokości 30-50 cm.

Ciasto ponownie wstawić do piecyka i pozostawić do ostudzenia.

Ostygnięte przekroić na 3 blaty.

Krem:

Tort z truskawkowym kremem maślanym
Krem przed użyciem powinien być porządnie schłodzony.

Masło z cukrem utrzeć na białą masę.

1/3 kremu odłożyć, a resztę ostrożnie wymieszać drobno pokrojonymi truskawkami.

Całość wstawić do lodówki, aby się schłodziło.

Nasączenie:

Tort z truskawkowym kremem maślanym
Proporcje należy ustalić indywidualnie.

Alkohol wymieszać z wodą.

Całość:

Tort z truskawkowym kremem maślanym
Bułka powinna być ostudzona.

Każdy blat biszkoptu równomiernie nasączyć, a następnie posmarować kremem truskawkowym.

Wierzch oraz boki wysmarować resztą masy bez owoców i obsypać bułką tartą zarumienioną na patelni.

Tort udekorować i schłodzić w lodówce.