Sposób przygotowania:
Tort śmietankowo truskawkowy z czekoladą
Około 1 kg truskawek myjemy, szypułkujemy i blendujemy. 3 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i przestudzamy, wlewamy do zblendowanych truskawek i dokładnie miksujemy. Spód tortowy przekładamy na patere, nakładamy obręcz bądź tortownicę i przekładamy delikatnie tężejącą piankę truskawkową, przykrywamy drugim blatem tortowym, który smarujemy dżem truskawkowy i wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy warstwę śmietankową: w około 50 ml wrzącej wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny, studzimy. 330 g zimnej śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, następnie wlewamy zimną żelatynę i delikatnie miksujemy. Krem przekładamy na blat posmarowany dżemem i przykrywamy 3 blatem. Tort wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Dekoracja: Czekoladę gorzką i mleczną trzemy na tarce do jarzyn (na dużych oczkach), truskawki płuczemy i kroimy na połówki. w 50 ml wrzącej wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. 330 g schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno dodając 1 łyżeczkę cukru pudru, wlewamy schłodzoną żelatynę i delikatnie miksujemy. Cały tort okładamy bitą śmietaną. Boki oprószamy startą czekoladą. Wierzch dekorujemy truskawkami, perełkami pozostałą roztopiona czekoladą i listkami świeżej mięty.
Przygotowujemy warstwę śmietankową: w około 50 ml wrzącej wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny, studzimy. 330 g zimnej śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, następnie wlewamy zimną żelatynę i delikatnie miksujemy. Krem przekładamy na blat posmarowany dżemem i przykrywamy 3 blatem. Tort wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Dekoracja: Czekoladę gorzką i mleczną trzemy na tarce do jarzyn (na dużych oczkach), truskawki płuczemy i kroimy na połówki. w 50 ml wrzącej wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. 330 g schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno dodając 1 łyżeczkę cukru pudru, wlewamy schłodzoną żelatynę i delikatnie miksujemy. Cały tort okładamy bitą śmietaną. Boki oprószamy startą czekoladą. Wierzch dekorujemy truskawkami, perełkami pozostałą roztopiona czekoladą i listkami świeżej mięty.
marietta
Konczi
Dziękuję :)