Sposób przygotowania:
Tort z truskawkowym kremem maślanymBiszkopt:
Białka należy ubić na sztywną pianę - pod koniec stopniowo dodając cukier i później po 1 żółtku.
Następnie delikatnie wmieszać przesiane mąki.
Całość przelać do tortownicy i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Biszkopt piec w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Po upieczeniu formę wyjąc z piekarnika i zrzucić na koc/dywan z wysokości 30-50 cm.
Ciasto ponownie wstawić do piecyka i pozostawić do ostudzenia.
Ostygnięte przekroić na 3 blaty.
Krem:
Masło z cukrem utrzeć na białą masę.
1/3 kremu odłożyć, a resztę ostrożnie wymieszać drobno pokrojonymi truskawkami.
Całość wstawić do lodówki, aby się schłodziło.
Nasączenie:
Alkohol wymieszać z wodą.
Całość:
Każdy blat biszkoptu równomiernie nasączyć, a następnie posmarować kremem truskawkowym.
Wierzch oraz boki wysmarować resztą masy bez owoców i obsypać bułką tartą zarumienioną na patelni.
Tort udekorować i schłodzić w lodówce.
gusia1000