Bob39

Bob39

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Tort Zamczysko

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jadalne cegiełki? Na urodziny? Tak.

Tort Zamczysko

Składniki:

Tort Zamczysko

 

  • Biszkopt-12 jajek,
  • 1szkl.cukru,
  • 1,5szkl.mąki;
  • Krem śmietana-0,75l śmietany kremowej 30%,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1op.cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka żelatyny;
  • Krem maślany-1margaryna Palma,
  • 1 jajko,
  • 0,5 szkl.cukru,
  • esencja cytrynowa;
  • Nasączenie-sok owocowy;
  • Masa cukrowa dekoracyjna,
  • Barwnik spożywczy złoty lub żółty,

 

Sposób przygotowania:

Tort Zamczysko
Biszkopt-jajka ubić z cukrem na puszystą masę,wymieszać z mąką,wlać do kwadratowej formy,piec w temp.175*C przez 45 min.ostudzić,przekroić na 3 placki.Bita śmietana-żelatynę namoczyć w 1\2 szkl.zimnej wody,rozpuścić w kąpieli wodnej,ostudzić,śmietanę (schłodzoną) ubić z cukrami,dodać żelatynę,placki przekładać śmietaną,każdy nasączając sokiem.Krem-Palmę ubić na puszystą masę,osobno ubić jajko z cukrem,połączyć z tłuszczem i aromat,torta obsmarować kremem,schłodzić.Masę cukrową zabarwić barwnikiem,rozwałkować,przykryć torta,wycisnąć cegiełki i już.Tradycyjnie czekamy na oklaski......Aha,na zamku pojawiają się zjawiskowe postacie-Aga,Renia i Grażyna.Pozdrawiam.