RoMaDan

RoMaDan

Kucharz
[Przepisów: 7]

Tortilla

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszny meksykański placek służący jako opakowanie kolejnych meksykańskich pyszności.

Tortilla

Składniki:

Tortilla

 

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typu 450
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 7 łyżek oleju roślinnego (lub w oryginale - smalcu)
  • szklanka gorącej wody

Sposób przygotowania:

Tortilla
Mieszamy mąki w misce, w której będziemy ciasto wyrabiać. Dodajemy sól, sodę, olej, i na koniec gorącą wodę mieszając ciasto. Wyrabiamy ciasto powoli, aż zacznie odstawać od ręki. Ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie przyklejać się. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je pod przykryciem w misce, w której było wyrabiane na ok. 15 minut. Następnie odrywamy kawałki ciasta mniej więcej wielkości dużego jajka i formujemy na blacie kulki. Wychodzi ok. 11-13 sztuk. następnie rozwałkowywać na okrągłe, cienkie placki (tak by było widać fakturę blatu). Placki od razu po rozwałkowaniu kłaść na rozgrzaną na patelnię. po chwili przerzucić na drugą stronę, odstawić. Przechowywać pod przykryciem. Przed podaniem z farszem placki podgrzać. Smacznego.