moli

moli

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Tortilla ala Moli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tortilla jest daniem do ktorego mozna wszystko dodac co ma sie w lodowce i bedzie zawsze zadziwiala smakiem .....

Tortilla ala Moli

Składniki:

Tortilla ala Moli

 

  • 1 kg ziemniakow
  • 10 jajek
  • 125 g boczku wedzonego (albo kielbasy )
  • 1 duza cebula
  • 100 g smietany
  • 100 g mleka
  • 1 szklanka groszku zielonego (mrozony)
  • 2 lyzeczki wegety
  • 2 lyzki oleku
  • pieprz,sol ,pietruszka posiekana ,oliwki

Sposób przygotowania:

Tortilla ala Moli
Obrane i ugotowane ziemniaki kroimy w kostke .Pokrojona drobno cebule i boczek smazymy na 1lyzce oleju dodajac
ziemniaki ,groszek i posypujemy jedna lyzeczka wegety
mieszajac az sie lekko zarumienia .Jajka roztrzepujemy z mlekiem i smietana dodajac reszte wegety (sol,pieprz na wlasny
smak).Wszystko dodajemy do tak przygotowanej masy jajecznej i wszystko dobrze mieszamy.Nagrzac piekarnik -(gora i dol ) na 220°C
wysmarowac olejem naczynie zaroodporne albo gleboka pate-
lnie i wylac na nia przygotowana mase ..Jak sie masa zacznie scinac i rumienic to zmniejszyc na 200°C i piec okolo 30 min.
Gotowa posypac pietruszka zielona ,udekorowac oliwkami albo na wlasny smak .Mozna do tego dania podac tez sos np.grzybowy. Zycze smacznego !!!