Sposób przygotowania:
Tortilla domowaWykonie farszu:
Udka z kurczaka obieram ( odkrawam nożem mięsko , a skórę i kości zostawiam na zupę)Smażę na patelni pokrojone kawałki mięsa , doprawiam sola pieprzem i papryka ostra mieloną. Smażę mieszając co jakiś czas by się równomiernie usmażyło mięsko.
Wykonanie tortilli pszennej :
Do misy wsypujemy make przesianą, smalec kroimy w kosteczkę i dodajemy do mąki ( szybciej się rozpuści, co za tym idzie szybciej się wchłonie). Dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajo i wlewamy wodę ( dałam szklankę). Jeśli podczas wyrabiania poczujecie, że ciasto jest zbyt miękkie to dajcie trochę maki. Energicznie wyrabiamy ciasto kolo 10 minut. Wstawiamy je do lodówki na na 30 minut. Wyjmujemy, możemy podzielić na mniejsze porcje. Wałkujemy cienko podsypując mąką, jeśli wam się klei. Ciasto powinno być elastyczne. Wałkujemy na wielkość patelni ( tak na oko). Nagrzewamy patelnie bez tłuszczu( tłuszcz mamy już w cieście). Podczas smażenia na placku mogą tworzyć się bąble, wtedy je przekuwamy widelcem, a jak robią się za duże to przekręcamy na drugą stronę. Każdy placek wkładałam do większego garnka i zakrywałam pokrywką by mi nie wyschły.
Wykonanie sałatki:
Do misy rwę palcami sałatę lodową , kroje ogórka zielonego bez skórki na sałatę tak w plasterkach najlepiej . Dodaje gotowy sos czosnkowy i mieszam. Kroje pomidory osobno i na końcu dodaje do tortilli.
Zakończenie :
Wyjmuje z garnka placki tortilli, na każdy placek kładę łyżkę keczupu i łyżkę sosu czosnkowego, rozprowadzam na placku , posypuje sałatką na sałatkę usmażone mięsko i zawijam, podaje ciepłe.