Sposób przygotowania:
Tortilla z aromatyczną wieprzowiną
Szynkę wieprzowa siekamy w robocie. Ziele angielskie ucieramy z kminem rzymskim. Dodajemy do mięsa wraz z posiekaną cebulką. Przyprawiamy solą i przyprawą do gyrosa. Mieszamy. Tak przygotowane mięso wrzucamy na rozgrzana patelnię. Smażymy kilka minut do zbrązowienia mięsa. Placki do tortilli robimy w następujący sposób. Mąkę pszenną mieszamy z mąką kukurydzianą. Dodajemy smlec i mieszamy. Następnie wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę, aby ciasto odpoczęło. Następnie z dużej kuli formujemy mniejsze, których będą wałkowane placki. Placki wałkujemy na blacie posypanym mąką pszenna. Okrągłe placki podsmażamy kilka minut na suchej patelnie. Na tak przygotowaną tortillę nakładamy mięsny farsz. Dodajemy kilka plastrów ogórka, kawałek pomidora i liść sałaty. Zawijamy i gotowe. Smacznego.