agusol

agusol

Szef Kuchni
[Przepisów: 21]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Tortilla z łososiem i warzywam

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tortilla to pyszne, sycące danie, które łatwo i szybko możemy przygotować. Za każdym razem zmieniając składnik lub składniki farszu możemy otrzymać ciekawe smaki. wszystko zależy od naszej inwencji.

Tortilla z łososiem i warzywam

Składniki:

Tortilla z łososiem i warzywam

 

 

  • Sos czosnkowy:
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 ml majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Tortilla z łososiem i warzywam
Łososia nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, następnie smażymy po 2 minuty z każdej strony na maśle klarowanym. Przekładamy do innego naczynia, dzielimy na mniejsze kawałki i przykrywamy żeby nie wystygł. Na tej samej patelni smażymy warzywa na patelnię z suszonymi pomidorami Hortex, przyprawiamy przyprawą meksykańską znajdującą się w środku opakowania. Porcję warzyw wykładamy na ciepłą tortillę, układamy łososia i zwijamy ciasno tortillę, tak postępujemy z każdą tortillą do wyczerpania składników. Chwilę jeszcze na suchej patelni przesmażamy tortillę z każdej strony. Podajemy od razu z ulubionym sosem, ja proponuję sos czosnkowy.