BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Tortilla z pastą z fasoli i mięsem mielonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to danie smaczne, a zarazem proste do wykonania. Tortillę możemy podawać z różnymi farszami, ja tym razem proponuję farsz z czerwonej fasoli oraz mielonej, surowej szynki.

Tortilla z pastą z fasoli i mięsem mielonym

Składniki:

Tortilla z pastą z fasoli i mięsem mielonym

Dodatek

  • Tortille gotowe 8 sztuk
  • Szczypiorek pęczek

Farsz

  • Fasola czerwona 2 puszki
  • Szynka 500 g
  • Koncentrat pomidorowy mały
  • Sól do smaku
  • Pieprz ziołowy szczypta
  • Czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
  • Majeranek 1/2 łyżeczki
  • Olej do smażenia

Sos

  • Majonez 1/3 szklanki
  • Jogurt naturalny 3 łyżki
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Czosnek granulowany szczypta

Sposób przygotowania:

Tortilla z pastą z fasoli i mięsem mielonym

Sos

Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym oraz sokiem z cytryny.

Dodajemy czosnek granulowany, mieszamy wszystko.

Odstawiamy do lodówki.

Farsz

Odcedzić fasolę, zmielić w maszynce do mięsa. Posolić, dodać majeranek.

Zmielić mięso, podsmażyć na patelni, doprawić solą, pieprzem.
Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.

Przygotowanie

Tortille lekko zwilżamy wodą i podgrzewamy na suchej patelni.

Każdą smarujemy najpierw pastą z fasoli, potem mięsem, polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Składamy w rulon.

Tagi:

tortilla danie