pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Tortilla z pikantną wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

placki pszenne zawijane w farsz wołowy

Tortilla z pikantną wołowiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tortilla z pikantną wołowiną

 

  • mięso wołowe 600g
  • papryka marynowana chili 1
  • papryka pepperoni żółta 1
  • kmin rzymski 1 szczypta
  • wino czerwone półwytrawne 100ml
  • kukurydza konserwowa 1 puszka
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • tymianek świeży 1 szczypta
  • tortilla 4-5
  • olej do smażenia
  • koncentrat pomidorowy 80g

Sposób przygotowania:

Tortilla z pikantną wołowiną
Wołowinę drobno siekamy w robocie kuchennym. Z świeżej papryki pepperoni pozbywamy się pestek (w wersji mocno pikantnej pestki zostawiamy) i wspólnie z całą papryczką marynowaną drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy posiekaną wołowinę i smażymy na dość dużym ogniu często mieszając. Gdy mięso zbrązowieje ogień zmniejszamy i dodajemy posiekany czosnek wraz z paprykami. Mieszamy i smażymy kilka minut, aż czosnek zacznie wydziale przyjemny aromat. Wtedy dodajemy gnieciony w dłoni kmin rzymski, sól oraz pieprz ziołowy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Podlewamy winem i całość mieszamy, aby koncentrat się wymieszał z płynem i mięsem. Smażymy kilkanaście minut odparowując wino. Pod koniec dodajemy osączoną kukurydzę. Jeszcze tylko szczypta świeżego tymianku, ostatnie wymieszanie i gotowe. Placki tortilli wrzucamy na suchą patelnię (najlepiej grillową). Prażymy parę minut. Na tak przygotowane placki nakładamy na środek sos z wołowiny. Jeden brzeg zwijamy, a następnie tortillę zwijamy. Smacznego.
Tortilla z pikantną wołowiną
Mięso wołowe siekamy drobno przy użyciu maszyny
Tortilla z pikantną wołowiną
Świeżą i marynowaną papryczkę chili kroimy
Tortilla z pikantną wołowiną
Do przyprawionego mięsa dodajemy koncentrat
Tortilla z pikantną wołowiną
Na konec do farszu dodajemy kukurydzę i świezy tymianek