Sposób przygotowania:
Tortilla z pikantną wołowiną
Wołowinę drobno siekamy w robocie kuchennym. Z świeżej papryki pepperoni pozbywamy się pestek (w wersji mocno pikantnej pestki zostawiamy) i wspólnie z całą papryczką marynowaną drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy posiekaną wołowinę i smażymy na dość dużym ogniu często mieszając. Gdy mięso zbrązowieje ogień zmniejszamy i dodajemy posiekany czosnek wraz z paprykami. Mieszamy i smażymy kilka minut, aż czosnek zacznie wydziale przyjemny aromat. Wtedy dodajemy gnieciony w dłoni kmin rzymski, sól oraz pieprz ziołowy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Podlewamy winem i całość mieszamy, aby koncentrat się wymieszał z płynem i mięsem. Smażymy kilkanaście minut odparowując wino. Pod koniec dodajemy osączoną kukurydzę. Jeszcze tylko szczypta świeżego tymianku, ostatnie wymieszanie i gotowe. Placki tortilli wrzucamy na suchą patelnię (najlepiej grillową). Prażymy parę minut. Na tak przygotowane placki nakładamy na środek sos z wołowiny. Jeden brzeg zwijamy, a następnie tortillę zwijamy. Smacznego.