dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Tortilla ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tortilla należy do jednych najpopularniejszych potraw hiszpańskich. Jest sycąca, smaczna i prosta w przygotowaniu.

Tortilla ziemniaczana

Składniki:

Tortilla ziemniaczana

 

Sposób przygotowania:

Tortilla ziemniaczana

Krok 1:

Tortilla ziemniaczana
Jajka dokładnie mieszamy z mlekiem i przyprawami.

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy mleko i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Krok 2:

Tortilla ziemniaczana
Do przesmażonej cebuli dodajemy ziemniaki.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.

Szklimy na rozgrzanym oleju.

Dodajemy ziemniaki. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy koperek. Mieszamy.

Krok 3:

Tortilla ziemniaczana
Ziemniaki zalewamy jajkami i smażymy z obu stron.

Ziemniaki zalewamy jajkami. Podgrzewamy, aż masa się lekko zetnie. Podważamy brzegi i patelnie przykrywamy talerzem i odwracamy.

Przekładamy placek na talerz, a następnie zsuwamy go na patelnie aby podsmażyć z drugiej strony. Zdejmujemy z ognia i kroimy w trójkąty.

Smacznego!


Tagi:

danie warzywa