migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Koperkowa zupa krem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta i pyszna zielona kremowa zupka przesycona aromatem młodego koperku. W sam raz na letni obiadek. Zupkę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tak jak ja z paluchem z ciasta francuskiego.

Koperkowa zupa krem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Koperkowa zupa krem

 

  • 1 l bulionu drobiowego
  • pęczek koperku ( ok 4 łyżki po posiekaniu )
  • ok 600 g obranych ziemniaków
  • 4 łyżki śmietanki 30 %

Sposób przygotowania:

Koperkowa zupa krem
Bulion wlać do garnka, zagotować. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Koperek posiekać. Gdy bulion się zagotuje wrzucić pokrojone ziemniaki i posiekany koperek, 1 łyżką koperku zostawić.

Gotować aż ziemniaki będą miękkie.

Garnek zestawić z ognia. Dodać śmietankę i zawartość garnka zmiksować na krem.

Dodać pozostałą łyżką posiekanego koperku i wymieszać. Gotową zupkę podałam z paluchem z ciasta francuskiego z szynką. 
Koperkowa zupa krem
Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
Koperkowa zupa krem
Młody koperek opłukać i drobniutko posiekać.
Koperkowa zupa krem
Gdy bulion się zagotuje wrzucić pokrojone ziemniaki i posiekany koperek, 1 łyżką koperku zostawić.
Koperkowa zupa krem
Garnek zestawić z ognia. Dodać śmietankę i zawartość garnka zmiksować na krem. Dodać pozostałą łyżką posiekanego koperku i wymieszać.

Tagi:

zupa