Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowa z tłuczonymi ziemniakami
Do garnka wlać bulion i zagotować. Szczaw drobno posiekać i wrzucić do gotującego bulionu. Gotować ok 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy. Zabielić zupę, do smaku dosolić.
Gotową zupę zmiksować blenderem dla uzyskania jednolitego koloru. Ziemniaki obrać i ugotować. Smalec ze skwarkami rozpuścić na patelni. Na tłuszczu zrumienić pokrojoną cebulę.
Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodać zawartość patelni i utłuc tłuczkiem. Na talerz nałożyć kopczyki utłuczonych ziemniaków, obok wlać zupę szczawiową i podawać.
Gotową zupę zmiksować blenderem dla uzyskania jednolitego koloru. Ziemniaki obrać i ugotować. Smalec ze skwarkami rozpuścić na patelni. Na tłuszczu zrumienić pokrojoną cebulę.
Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodać zawartość patelni i utłuc tłuczkiem. Na talerz nałożyć kopczyki utłuczonych ziemniaków, obok wlać zupę szczawiową i podawać.
![Zupa szczawiowa z tłuczonymi ziemniakami Zupa szczawiowa z tłuczonymi ziemniakami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/zupa-szczawiowa-z-tluczonymi-ziemniakami-424887.jpg)
![Zupa szczawiowa z tłuczonymi ziemniakami Zupa szczawiowa z tłuczonymi ziemniakami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/zupa-szczawiowa-z-tluczonymi-ziemniakami-424888.jpg)
![Zupa szczawiowa z tłuczonymi ziemniakami Zupa szczawiowa z tłuczonymi ziemniakami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/zupa-szczawiowa-z-tluczonymi-ziemniakami-424889.jpg)