SUPERPRZEPIS

Tortilla ziemniaczana z warzywami

  • 8
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Tortilla ziemniaczana z warzywami Więcej zdjęć (5)

Aromatyczna jarska zapiekanka z młodych ziemniaków z warzywami na lekko włoską nutkę

Składniki:

Tortilla ziemniaczana z warzywami

 

 

Sposób przygotowania:

Tortilla ziemniaczana z warzywami
Rozgrzewamy piekarnik do 200*C

Młode ziemniaczki obedrzeć z delikatnej skórki umyć zetrzeć na tarcej jarzynowej o grubych okach,wymieszać ze śmietaną i startym żółtym serem wbić jajka wycisnąć 2 ząbki czosnku doprawić przyprawą do ziemniaków solą oraz szczyptą mielonego pieprzu i wymieszać.



Masę ziemniaczaną przełożyc do formy na tartę lub do naczynia żaroodpornego natłuszczonego wcześniej masłem lub oliwą i zapiekać około 20 minut.



Grzyby opłukać i pogotować 5 minut po czym wystudzić odcisnąć i pokroić na drobno.Fasolkę oczyścić i lekko zblanszować w osolonej wodzie 2 minuty,odcedzić pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w krążki a pomidory w grubą kostkę. Ser mozarella osaczyć z zalewy i pokroić w plastry.



Warzywa z grzybami ułożyć na podpieczony placek ułożyć zielone oliwki i ser na wierzchu posypać włoskimi ziołami i wstawić do piekarnika zmniejszyć temp do 180* i zapiekać wszsytko razem jeszcze 40 minut.



Przed podaniem posypać szczypiorem z cebulki. Pycha!
Tortilla ziemniaczana z warzywami
ziemniaczki trzemy dodajemy ser przyprawy jajka
Tortilla ziemniaczana z warzywami
warzywa do zapiekanki kroimy grzyby i fasolkę gotujemy krótko
Tortilla ziemniaczana z warzywami
na podpieczony spód układamy warzywa oliwki i mozarellę pieczemy
Tortilla ziemniaczana z warzywami
tak wygląda tortilla w przekroju po upieczeniu