zaciszekuchenne

zaciszekuchenne

Kucharz
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Tostadas meksykańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tostadas to małe chrupiące tortille z nadzieniem. Mogą być przekąską na każdą imprezę. Zazwyczaj są to małe placuszki smażone na głębokim tłuszczu. Ja jednak opiekłam je z oleje w piekarniku.

Tostadas meksykańska Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tostadas meksykańska

 

  • 1-2 placki tortilli,
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego,
  • 1/2 puszki czarnej fasoli w zalewie,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g dyni w kostkę firmy Hortex,
  • kartonik pomidorów,
  • 1 papryka wędzona chipolte,
  • sól, cukier,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej i chilli,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • Olej kukurydziany,
  • 1-2 łyżki śmietany,
  • kilka listków sałaty lodowej
  • guacamole:
  • 1 avocado,
  • 1 pomidor,
  • sok z limonki lub cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała cebula czerwona,
  • śmietana lub jogurt naturalny,
  • sól, pierz.

 

 

Sposób przygotowania:

Tostadas meksykańska
Mięso mielone podsmażyć na łyżce oleju. Dodać przyprawy, wyciśnięty czosnek, pomidory, wodę. Poddusić 15 minut. Odcedzić fasolę i dodać do mięsa. Na 1 łyżeczce oleju podsmażyć chwilę dynię, dorzucić do sosu. Doprawić do smaku solą i cukrem, ewentualnie podlać wodą. Avocado obrać i rozetrzeć widelcem, dodać pomidora pokrojonego w kosteczkę. Wcześniej należy zdjąć z niego skórkę i wypestkować. Wymieszać wszystko z cebulką, sokiem z limonki. Rozrzedzić śmietaną, gdy jest za gęste. Z tortilli wyciąć koła o średnicy 5-6 cm, skropić olejem. Wstawić na chwilę do piekarnika i zapiekać w temp. 180 stopni C, aby były chrupiące. Placuszki tortilli smarować guacamole, na to masę mięsną, kawałki sałaty i przyozdobić kleksem śmietany.
Tostadas meksykańska
tostadas2
Tostadas meksykańska
tostadas3
Tostadas meksykańska
tostadas4