Leo

Leo

Szef Kuchni
[Przepisów: 92]

Toskańska zupa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Toskańską zupę cebulową przelać na talerz i przybrać gotowymi kawałkami chleba.

Toskańska zupa cebulowa

Składniki:

Toskańska zupa cebulowa

 

  • 50 g słoniny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 duże białe cebule, pokrojone w cienkie krążki
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 850 ml wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 4 kromki chleba
  • 50 g masła
  • 75 g sera zoltego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Toskańska zupa cebulowa
Słonine pokroic w kostke i podsmażać przez 3-4 minuty na dużej patelni aż do uzyskania brązowego koloru. Zdjac z patelni, patelnię polać oliwą, przez 4 minuty smazyc na niej cebule i czosnek. Zmniejszyć płomień, przykryć patelnię i dusić jeszcze przez 15 minut, potem dodać wywar i zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez 10 minut. Kromki chleba prażyć na grillu lub w piekarniku przez 2-3 minuty, posmarować masłem, nałożyć ser i pokroić na kawałki. Słoninę dodać do zupy i doprawić do smaku. Przelać na talerz i przybrać kawałkami chleba.