Sposób przygotowania:
Chleb ziemniaczany z kminkiem
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości bez solenia wody. Po ugotowaniu odlać wodę i rozbić ziemniaki. Gdy przestygną tak by można do nich włożyć dłoń dosypać 05, kg mąki i połączyć z ziemniakami wyrabiając ciasto. (Ziemniaki nie mogą być letnie i zimne muszą być dość ciepłe). Pozostawić na noc w ciepłym miejscu pod przykryciem. Na drugi dzień rozrobić drożdże w mleku ze szczyptą soli i łyżką mąki.Gdy wyrosną połączyć z ziemniakami dosypać resztę mąki oraz sól i wyrobić ciasto. Pozostawić aby wyrosło. Następnie do ciasta wsypać kminek i ponownie zagnieść, podzielić na dwie części i uformować na kształt foremek i włożyć pozostawić by wyrosło. Przed pieczeniem delikatnie oprószyć górę chleba mąką i piec w temp 180 stopni przez ok 1 godzinę. Po upieczeniu owinąć chleb w ręczniczki bo nie może zbyt szybko wystygnąć.