SUPERPRZEPIS

Tostowe babeczki z brokułem

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Tostowe babeczki z brokułem Więcej zdjęć (2)

Babeczki z chleba tostowego, a w nich zapieczony brokuł z szynką i jajkami. Posypane z wierzchu odrobiną sera, to propozycja na ciepłe śniadanie albo przystawkę.

Składniki:

Tostowe babeczki z brokułem

 

Sposób przygotowania:

Tostowe babeczki z brokułem

ETAP 1:

Tostowe babeczki z brokułem
Z kromek chleba tostowego wyciąć miękką część.

Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 5 min, odcedzić i zanurzyć w zimnej wodzie. W ten sposób hamujemy proces gotowania i zachowujemy intensywny, zielony kolor.


Z chleba tostowego wyciąć koła (o średnicy około 6 cm i delikatnie rozwałkować. U w kształcie kwiatków, ale nie ma to znaczenia. Formę na muffinki dobrze natłuścić i włożyć krążki chleba do wgłębień.

ETAP 2:

Tostowe babeczki z brokułem
Brokuł podzielić na różyczki i umieścić w chlebie.

Włożyć po łyżeczce pokrojonej szynki i ułożyć różyczki brokuła.

ETAP 3:

Tostowe babeczki z brokułem
Jajka rozmącić ze śmietaną i przyprawić.

Jajka rozmącić ze śmietaną oraz przyprawami i wlać do babeczek. Wierzch oprószyć startym serem żółtym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec przez około 25 min, aż wierzch zacznie się rumienić. Smacznego.