Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Babeczki chlebowe z kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

właściwie powstały z resztek produktów bo nie lubię marnować jedzenia

Babeczki chlebowe z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki chlebowe z kurczakiem

 

 

  • FARSZ - ok. 1 szkl. kawałeczków mięsa gotowanego albo/i resztki pieczeni
  • ok. 3/4 szkl. mrożonego groszku zielonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1 czubata łyżka mielonego suchego chleba razowego
  • 3 - 4 łyżki startego żółtego sera - po prostu jakiś kawałek co się marnuje w lodówce
  • do smaku: sól, cukier

 

Sposób przygotowania:

Babeczki chlebowe z kurczakiem
FARSZ - na kawałkach ćwiartek kurczaka, prawie samych kościach, ugotowałam wywar. Okazało się, że przy kostkach jest jednak całkiem sporo mięsa więc obrałam je dokładnie, dodałam jeszcze kawałki udka pieczonego z poprzedniego dnia - lekko wszystko posiekałam i wrzuciłam do miski. Na patelni rozgrzałam olej, zeszkliłam posiekaną cebulę, dorzuciłam mrożony groszek, szczyptę cukru i wlałam ok. 5 łyżek wody - dusiłam kilka chwil, tylko żeby groszek stracił surowość. Zawartość patelni przełożyłam do kawałeczków mięsa. Dodałam jajko, trochę startego sera, szczypiorek i sporo przypraw, dokładnie wszystko wymieszałam. Dosypałam też łyżkę proszku chlebowego - wchłonie nadmiar płynu i nic nam nie wycieknie z babeczek. CIASTO - drożdże roztarłam z cukrem aż zrobiły się płynne. Mąkę zmieszałam ze zmielonym na proszek chlebem, solą i roztarłam rękami z zimnym masłem aż nie było widocznych grudek tłuszczu. Dodałam płynne drożdże, wbiłam jajko i pomału dolewając mleko zagniatałam ciasto - powinno być zwarte, ale elastyczne i nie lepić się do rąk. Nie musi wyrastać - można od razu przystąpić do dalszych czynności czyli po formowania. Ciasto podzieliłam na 10 części, z każdej utoczyłam kulkę, spłaszczyłam ją i lekko rozwałkowałam na placuszek. Powinien być tak duży żeby wyłożyć nim wgłębienie w formie na muffinki, i żeby brzegi wystawały na ok. 1 cm. Tak przygotowałam 10 korpusów do moich babeczek. W każdy nałożyłam po ok. 2 czubate łyżki farszu - ugniatając lekko. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam ok. 25 minut na najniższym poziomie żeby spód dobrze się wypiekł - brzegi babeczek powinny ładnie się zrumienić. Po upieczeniu lekko je przestudziłam i podałam na ciepło jako dodatek do zupy, ale doskonałe są także na zimno.
Babeczki chlebowe z kurczakiem
przy kościach zostaje sporo mięsa, które po ugotowaniu lekko odchodzi i można je wykorzystać do jakiegoś dania
Babeczki chlebowe z kurczakiem
wszystkie składniki farszu wymieszałam i doprawiłam masą do smaku
Babeczki chlebowe z kurczakiem
z ciasta robiłam placuszki i wyłożyłam nimi zaglębienia formu na muffinki
Babeczki chlebowe z kurczakiem
do każdego wgłębienia wyłożonego ciastem nałożyłam porcję farszu