patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 665]

Walentynkowe pieczone sajgonki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne sajgonki fit które przygotowałam w piekarniku na Walentynkową kolację. Bardzo szybko się je robi.

Walentynkowe pieczone sajgonki Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Walentynkowe pieczone sajgonki

 

  • 50 g papieru ryżowego ok 12 szt
  • 1 filet z kurczaka
  • 20 dag mrożonki chińskiej
  • 2 łyzki sosu sojowego
  • 5 grzybów mun
  • Przyprawy:
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • 1 łyżeczka soli ja dałam czarną,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka czerwonej peperoni
  • Olej do smażenia i smarowania sajgonek

Sposób przygotowania:

Walentynkowe pieczone sajgonki
Filet z kurczaka kroję w kostkę. Do rondelka wlewam łyżeczkę oleju i smażę kurczaka dodaję przyprawy. Następnie dodaję mieszanki chinskiej i całość mieszam i duszę ok 5 min aż warzywa będą miękkie. Zdejmuję z palnika.

Grzyby zalewam wrzątkiem i czekam ok. 20 min następnie grzyby drobno siekam. Dodaję do farszu.

Całość mieszam dodaję sos sojowy. Na talerz wylewam ciepła wodę, każdy papier ryżowy mocze ok 2 sekund.

Następnie kładę farsz na płacie i zawijam. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Układam sajgonki.

Każdą smaruję olejem. Piekę ok 20 min w 200 stopniach podaje z ulubionym sosem.
Walentynkowe pieczone sajgonki
Kurczaka kroimy w kostkę najlepiej jak najdrobniej.
Walentynkowe pieczone sajgonki
Grzyby mun zalewam wrzątkiem i pozostawiam ok 20 min.
Walentynkowe pieczone sajgonki
Kurczaka smażę i doprawiam przyprawami.
Walentynkowe pieczone sajgonki
Do mięsa dodaję warzywa chińskie a dokładnie chińską mieszankę.
Walentynkowe pieczone sajgonki
Następnie kroję grzyby i dodaję do farszu.
Walentynkowe pieczone sajgonki
Zawijam sajgonki